Een whiplash is een vervelende en veelvoorkomende vorm van letselschade die vaak ontstaat door een verkeersongeval.

Vooral kop-staart botsingen zijn een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een whiplash, maar er zijn ook andere ongevallen te bedenken waardoor iemand een whiplash kan oplopen, bijvoorbeeld door een val van een fiets of paard.

In deze blog leest u meer over een whiplash en het claimen van letselschade.

Wat is een whiplash?

Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier, wat kan optreden bijvoorbeeld door een aanrijding van achteren. Het hoofd wordt dan met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren geslingerd (‘flexie-extensie-beweging’).

Er ontstaan hoofdpijn en pijn in de nek. Het probleem bij whiplash is dat er geen aantoonbare hersenbeschadiging is.

Meer informatie vindt u op de Hersenstichting.

De symptomen van een whiplash kunnen lange tijd aanhouden, maar meestal zijn de klachten kortdurend. Als de klachten langer dan een half jaar aanhouden, spreken we van een chronische whiplash.

Symptomen van een whiplash

Door een whiplash ontstaat stijfheid en pijn in de nek en rug. Daarnaast gaat een whiplash vaak gepaard met de volgende onzichtbare gevolgen:

  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Geheugenstoornissen

Deze onzichtbare gevolgen zijn nagenoeg gelijk aan de gevolgen die kunnen ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een hersenschudding.

Lees ook: De onzichtbare gevolgen van NAH.

Whiplash en letselschadevergoeding

Een whiplash ontstaat vaak door een verkeersongeval. Als iemand anders aansprakelijk is voor dit ongeval, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Hiervoor dient u wel eerst de aansprakelijkheid van de tegenpartij erkend te krijgen en dit is niet altijd gemakkelijk.

Soms ontstaan er langdurige discussies die het hele proces van letselschade claimen een ingewikkelde zaak kunnen maken. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk na een ongeval een letselschadeadvocaat in te schakelen die de zaak voor u uit handen kan nemen.

Lees ook: Letselschade? Zo gaat het in zijn werk.

Schadeposten bij een whiplash

Een whiplash gaat vaak gepaard met verschillende schadeposten. Al deze schadeposten komen voor schadevergoeding in aanmerking, maar hiervoor dient u deze schadeposten goed in kaart te brengen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om ook rekening te houden met toekomstschade en eventuele emotionele schade. Een whiplash kan namelijk langdurige gevolgen hebben die van invloed kunnen zijn op uw levensvreugde. Hiervoor bestaat een tegemoetkoming onder de naam ‘smartengeld’.

Andere schadeposten waarmee u rekening dient te houden, zijn bijvoorbeeld:

  • Kosten voor medische behandelingen.
  • Reiskosten, omdat naar het ziekenhuis, uw huisarts of fysiotherapeut moet.
  • Kosten omdat u hulp nodig heeft bij het huishouden of andere taken.
  • Vooral als u zelfstandig ondernemer bent, kan dit grote gevolgen hebben.

Uw letselschadeadvocaat weet precies met welke schadeposten u bij een whiplash te maken kunt krijgen. Bij het berekenen van de hoogte van de schadevergoeding die geclaimd dient te worden, is een letselschade expert dus onmisbaar.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces. Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken en cliënten die een whiplash hebben opgelopen. Neem contact op voor een kennismaking.