Een whiplash is een verrekking van de nekspier. In de medische wereld wordt voor de term whiplash ook wel WAD (whiplash associated disorder) gebruikt of de verzamelnaam whiplashsyndroom.

Een whiplash ontstaat doordat het hoofd eerst hard naar achter wordt geslingerd en daarna weer naar voor wordt geslingerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een auto-ongeluk of een ander soort botsing.

WAD-graden

De verschillende vormen van whiplash worden in gradaties ingedeeld:

  1. Graad 0: het slachtoffer heeft geen nekklachten en geen lichamelijke afwijkingen.
  2. Graad 1 : het slachtoffer heeft nekpijn en heeft last van stijfheid en gevoeligheid. Verder zijn er geen lichamelijke afwijkingen.
  3. Graad 2: het slachtoffer heeft last van nekklachten en afwijkingen in de spieren (neuromusculair). Een voorbeeld hiervan is een afgenomen mobiliteit.
  4. Graad 3: het slachtoffer heeft last van nekklachten en er zijn neurologische afwijkingen. Het slachtoffer heeft bijvoorbeeld minder kracht of gevoel in zijn handen of armen.
  5. Graad 4:  het slachtoffer heeft een nekbreuk, heeft zenuwschade of hij heeft wervels die van hun plaats zijn gedrukt.

Whiplash bewijzen

Een whiplash van graad 3 (WAD 3) en graad 4 (WAD 4) is makkelijker te bewijzen (te objectiveren) omdat deze symptomen te zien zijn op een MRI-scan.

Bij WAD 1 en 2 is het bestaan van de whiplash moeilijker te bewijzen. Ondanks dat het slachtoffer pijn en andere klachten heeft, is het letsel niet op scans te zien. Dit kan leiden tot onbegrip bij het slachtoffer.

Om toch een whiplash van de graad WAD 1 of 2 te bewijzen, wordt vaak aanvullend neuropsychologisch onderzoek gedaan. Ondanks het feit dat de klachten niet op de scan te zien zijn, kan er dan toch een whiplash worden vastgesteld.

Klachten en schadeposten

Het gevolg van een whiplash voor een slachtoffer zijn vaak: hoofdpijn, pijn in de nek en schouders, problemen met concentratie, duizeligheid, overgevoeligheid voor licht en slaapproblemen. 

De whiplashklachten kunnen voor een langere of een kortere periode aanwezig zijn, afhankelijk van de ernst van het ongeval.

  • Acute whiplash: als de klachten maximaal drie weken na het ongeval duren;
  • Subacute whiplash: van drie weken na het ongeval tot drie maanden;
  • Chronisch/langdurig: als de klachten ook na drie maanden nog aanwezig zijn.

Als slachtoffer kunt u een schadevergoeding claimen voor uw schadeposten. Lees ook: Whiplash en het claimen van letselschade

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces.

Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken en cliënten die een whiplash hebben opgelopen. Neem contact op voor een kennismaking.

Bronnen: Hersenstichting, Steunpunt Letselschade, hersenletsel-uitleg.nl, UWV