Een hersenschudding wordt over het algemeen beschouwd als relatief onschuldig letsel waar veel mensen volledig van herstellen. Toch kan een hersenschudding grote gevolgen hebben voor uw leven.

Begin dit jaar was er op de AVROTROS een uitzending te zien van Dokters van Morgen over de mogelijke ernstige gevolgen van een hersenschudding.

Onze hersenen zijn erg kwetsbaar en een simpele klap kan al grote gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Lichte vorm van NAH

Een hersenschudding wordt beschouwd als een lichte vorm van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). NAH kan op verschillende manieren ontstaan, zoals door een ongeval (traumatisch hersenletsel) of door een tumor (niet-traumatisch hersenletsel).

Bij een hersenschudding is er sprake van traumatisch hersenletsel dat is veroorzaakt door een klap op het hoofd. Dit ontstaat meestal als gevolg van een ongeval, een vechtpartij of de uitoefening van een bepaalde sport.

Vooral in het amateurvoetbal worden jaarlijks vele hersenschuddingen gemeld. Speciaal voor sporters met aanhoudende klachten na een hersenschudding heeft het KNVB onlangs de polikliniek voor Sport gerelateerde Hersenschuddingen (SGH-poli) geopend.

Gevolgen hersenschudding

De gevolgen van een hersenschudding worden vaak onderschat. De klachten die slachtoffers vaak ondervinden zijn:

  • Hoofdpijn en concentratieproblemen
  • Vermoeidheid en slapeloosheid
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Prikkelbaarheid en angst
  • Somberheid en depressie

Sommige slachtoffers hebben dusdanig ernstige klachten dat ze er (tijdelijk) niet meer door kunnen werken.

Lees ook: Niet kunnen werken door NAH: hoe verder?

Revalideren na een hersenschudding

Een hersenschudding mag u niet onderschatten. Veel slachtoffers gaan te snel weer aan het werk en aan het sporten. Dit vertraagt het herstel en kan zelfs tot blijvende lichamelijke en psychische problemen leiden.

Het is daarom belangrijk om na het oplopen van een hersenschudding voldoende rust te nemen en de dagelijkse werkzaamheden na de revalidatie rustig op te bouwen. Het kan wel een aantal weken tot maanden duren voordat iemand volledig hersteld is.

Hersenschudding en letselschade

Door een hersenschudding kunt u te maken krijgen met schadeposten. Voorbeelden van schadeposten door een hersenschudding zijn:

  • Verlies aan inkomen
  • Medische kosten
  • Huishoudelijke hulp
  • Reiskosten

Is iemand anders verantwoordelijk voor de hersenschudding die u heeft opgelopen? Bijvoorbeeld door een aanrijding? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor letselschadevergoeding. Hiervoor dient u de tegenpartij allereerst aansprakelijk te stellen. Indien de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid erkent, kan de opgelopen letselschade verhaald worden bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Lees ook: Letselschade? Zo gaat het in zijn werk.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bij gecompliceerde zaken als letselschade door een hersenschudding is het altijd verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces. Neem contact op voor een kennismaking.