Als u hersenletsel oploopt tijdens uw leven, door bijvoorbeeld een ongeval, hersenbloeding of een vechtpartij, dan is er sprake van niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

NAH is het tegenovergestelde van aangeboren hersenletsel, waarbij iemand al hersenschade heeft vanaf de geboorte.

Niet-aangeboren hersenletsel kan grote gevolgen hebben voor uw verdere leven. Als NAH ontstaat door toedoen van een ander, dan heeft u mogelijk recht op letselschadevergoeding. U kunt dan schadevergoeding claimen.

Traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel

NAH kan worden onderverdeeld in:

 • Traumatisch hersenletsel
 • Niet-traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel is er sprake van niet-aangeboren hersenletsel dat veroorzaakt is door een externe factor. Vaak is dit een verkeersongeval of arbeidsongeval, maar het kan ook veroorzaakt worden door geweld of een medische fout.

Bij niet-traumatisch hersenletsel is er sprake van niet-aangeboren hersenletsel dat veroorzaakt is door een probleem in het lichaam zelf. Zo kan er een hersenbloeding of herseninfarct ontstaan door een beroerte. Andere veel voorkomende oorzaken van niet-traumatisch hersenletsel zijn een hersentumor en neurologische aandoeningen, zoals MS.

Om schadevergoeding te kunnen claimen bij NAH, moet een ander verantwoordelijk zijn voor het door u opgelopen hersenletsel. Dit is alleen te bewijzen bij traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld door een ongeval.

Hoe kan ik schadevergoeding bij NAH claimen?

Is het hersenletsel volgens u door een andere partij veroorzaakt? Dan kunt u schadedevergoeding claimen. Hiervoor dient u de tegenpartij allereerst aansprakelijk te stellen.

 • Indien de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid erkent, dan kunt u de opgelopen letselschade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.
 • Indien de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid niet erkent, dan dient u de aansprakelijkheid zelf te kunnen aantonen. U dient dan bijvoorbeeld te kunnen aantonen dat het NAH een verband heeft met de toedracht van het ongeluk, of dat u door het NAH bepaalde werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren.

Schakel altijd een letselschadeadvocaat in

Het is bij NAH altijd verstandig om een ervaren letselschadeadvocaat in te schakelen die de schadevergoeding claimt waar u recht op heeft. Bovendien staat een letselschadeadvocaat u bij in eventuele ingewikkelde discussies over de aansprakelijkheid.

Verder wordt u geholpen bij het vaststellen van toekomstige letselschade. Aangezien een dergelijke kostenberekening erg complex is, is het in de meeste gevallen noodzakelijk om de hulp van externe adviseurs in te roepen. Een goede letselschadeadvocaat heeft de juiste contacten en neemt dit werk voor u uit handen.

De kosten van een letselschadeadvocaat komen in aanmerking voor een schadevergoeding. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, is de advocaat voor u dus kosteloos. Lees meer op de pagina kosten.

Schadeposten bij NAH claim

Niet-aangeboren hersenletsel varieert van een lichte hersenschudding tot blijvende invaliditeit. De hoogte van de schadevergoeding is dus volledig afhankelijk van de ernst van het hersenletsel.

Er kan sprake zijn van de volgende schadeposten:

 • Medische kosten
 • Zorg aan huis
 • Verlies aan inkomsten
 • Vervoer van en naar ziekenhuis
 • Huishoudelijke hulp
 • Kosten voor studievertraging
 • Revalidatiekosten
 • Smartengeld (vergoeding voor alle emotionele en psychische schade)

Welke schadeposten echt van toepassing zijn, verschilt van geval tot geval. Ook voor het bepalen van de schadeposten is een ervaren letselschadeadvocaat onontbeerlijk. Zo weet u zeker dat u geen schadeposten mist en daardoor echt de volledige vergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Ferme Letselschade Advocaten Utrecht heeft ruime ervaring met het bijstaan van slachtoffers met NAH. Wij werken bovendien samen met verschillende hulpverleners, zodat wij u kunnen helpen met het krijgen van de hulp die u na een ongeval nodig heeft.

Bent u slachtoffer van letselschade door NAH? Neem dan contact op voor advies of een kennismaking.