Wanneer u een ongeval heeft gehad, is er in eerste instantie vooral aandacht voor het lichamelijke letsel dat u heeft opgelopen. Denk hierbij aan een gebroken been of een pijnlijke wond.

Helaas hebben veel slachtoffers na een ongeval ook last van psychisch letsel, zoals concentratieklachten of angstgevoelens. Sommigen mensen hebben moeite om hun werk of huishoudelijke taken weer op te pakken door mentale klachten als PTSS. Het is fijn om te weten dat u voor dit ongemak financiële vergoeding kunt krijgen.

Smartengeld

Op grond van artikel 106 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek heeft een slachtoffer recht op smartengeld wanneer iemand in zijn persoon is aangetast. Dit is een vergoeding van emotionele schade zoals uw pijn, het verdriet en de verminderde levenslust door het ongeval.

Deze emotionele schade heeft u geleden door het ongeval, maar is lastig in geld uit te drukken. Het precieze bedrag varieert, afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en de duur van het herstel. Zo zal dit bedrag hoger zijn als u langdurende of blijvende schade hebt.

Lees ook ons blog: Smartengeld na letselschade: waar hebt u recht op?

Psychisch letsel 

U kunt smartengeld ontvangen voor letsel met een fysieke oorzaak, bijvoorbeeld wanneer u door een ongeluk nooit meer kunt lopen. Als slachtoffer kunt u daarnaast last krijgen van letsel waarbij er geen lichamelijke oorzaak is. Dit noemen we psychisch letsel.

Bij psychisch letsel hoeft er geen sprake te zijn van een erkend psychiatrisch ziektebeeld. Psychisch letsel kan ook bestaan uit sombere of depressieve klachten.

  • U kunt bijvoorbeeld na het ongeluk angstiger of meer gestrest zijn dan voor het ongeval. 
  • Sommige mensen zien het na een zwaar ongeval mentaal niet meer zitten, zoals bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Ook kunt u recht hebben op shockschade, wanneer u een heftig ongeval heeft meegemaakt.

Hebt u recht op een schadevergoeding?

Psychisch letsel is een vorm van letselschade en daarom komt u voor vergoeding in aanmerking. De schade moet wel door toedoen van een ander zijn ontstaan. Het is daarnaast belangrijk dat u de precieze vordering tot psychische schade goed onderbouwt.* Zo kan smartengeld niet toegekend worden wanneer u alleen last hebt van ergernis en psychisch onbehagen.

Uw advocaat adviseert u over het vorderen van smartengeld voor psychisch letsel en kijkt mee naar uw specifieke situatie voor en na het ongeval. Het is hierbij verstandig een gespecialiseerde letselschade advocaat in te schakelen.

Ferme Letselschade advocaten in Utrecht helpt u graag bij het afwikkelen van uw psychische schade en smartengeld.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen, of bent u benieuwd wat een letselschade advocaat van Ferme Letselschade Advocaten voor u kan betekenen?

Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

* Hof Den Bosch 28 mei 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:1990, A/Woonbedrijf SWS.HHVL.