Als u door toedoen van een ander letselschade oploopt, dan heeft u recht op schadevergoeding. Smartengeld is een onderdeel van deze schadevergoeding.

Wat is smartengeld?

De schade die u op kunt lopen wordt onderverdeeld in twee categorieën:

  1. Materiële schade: alle schade die direct in geld uit kan worden gedrukt. Denk hierbij aan medische kosten of kosten voor extra hulp in het huishouden. 
  2. Immateriële schade: de schade die niet ‘stoffelijk van aard is’, zoals pijn, verdriet, stress en ander psychisch leed.

Smartengeld is een geldelijke vergoeding voor de geleden immateriële schade.

U heeft recht op smartengeld wanneer u bij een ongeval betrokken bent geraakt en u daardoor (tijdelijk of blijvend) in het dagelijks leven fysieke of mentale klachten ervaart.

Hoewel pijn en psychisch leed zich niet laten vertalen naar een geldbedrag, is een smartengeldvergoeding bedoeld als compensatie, genoegdoening en (juridische) erkenning van uw leed.

Hoeveel smartengeld?

De hoogte van een smartengeldvergoeding is – net als bij veel andere schadevergoedingen – afhankelijk van alle omstandigheden van de situatie.

Om toch een lijn te kunnen trekken in de hoogte van de smartengeldbedragen, is een aantal belangrijke omstandigheden gecategoriseerd. Zo wordt er in eerste instantie onderscheid gemaakt in de oorzaak van het letsel en de ernst van het letsel dat iemand heeft opgelopen.

Daarnaast wordt onder andere rekening gehouden met de volgende omstandigheden:

  • Leeftijd van het slachtoffer
  • Duur en van het herstel
  • Beroep van het slachtoffer
  • Aantal medische behandelingen
  • (Blijvende) beperkingen in het dagelijks leven
  • Mate van eigen schuld

Voorbeelden

Om een beeld te geven van smartengeld in veelvoorkomende situaties, is hieronder een aantal voorbeelden opgenomen.

1. Verkeersongeval

Man | 77 jaar | € 43.012,-

De man heeft op de fiets een voorrangsweg overgestoken, waarbij hij betrokken raakte bij een verkeersongeval: hij werd aangereden door een motorfiets. Hij verbleef 3 maanden ziekenhuis waarbij zijn onderbeen werd geamputeerd. Hij verkeerde voor het ongeval in uitstekende gezondheid, had als hobby’s fietsen en tuinieren en deed het huishouden i.v.m. ziekte van zijn vrouw. Het hof acht 75% toewijsbaar in verband met de schuldverdeling.

2. Arbeidsongeval

Man | werknemer golfkartonfabriek | € 15.328,-

Het slachtoffer in deze zaak is een werknemer in een fabriek. Bij een arbeidsongeval is zijn rechterarm bekneld geraakt tussen de persrollen van een machine. Hierbij is huidweefsel losgeraakt waardoor er circulatieproblemen in die arm optraden. Verder is er een bewegingsbeperking van de hand, pols en elleboog en pijn op de plaats waar donorweefsel is weggehaald (bovenbeen). Invaliditeit ligt tussen 22 en 29 procent. De man verbleef 4 weken ziekenhuis en had gedurende een jaar fysiotherapie nodig. Na ongeveer een jaar is de man weer aan het werk gegaan. Vanwege de cosmetische aspecten van zijn arm is sprake van psychische problemen.

3. Hondenbeet

Meisje | 3 jaar | € 2.609,-

Toen het slachtoffer met haar ouders op bezoek was bij hun buurvrouw, is zij in haar linkerarm gebeten door de daar aanwezige hond, een Stafford. Ze is meteen opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd aan de bijtwond. Ook kreeg ze een antibioticumkuur. De dagen erna is ze ziek geweest: ze was misselijk, had diarree, moest overgeven, was verzwakt en moest na 3 dagen opnieuw worden opgenomen. 3 dagen later mocht ze weer naar huis. Ze heeft een zichtbaar blijvend litteken op haar arm en verder heeft zij als gevolg van de bijtwond psychisch letsel opgelopen, doordat ze angstig is gebleven voor honden. Het gerechtshof neemt al het vorenstaande in overweging bij de toekenning van het smartengeld.

Smartengeld berekenen

Het berekenen van uw smartengeld is een ingewikkeld gedeelte van uw letselschadeproces. Dit komt omdat alle omstandigheden van uw situatie een rol spelen. Ook kan er pas een inschatting worden gemaakt wanneer uw schade is hersteld, of wanneer in kaart kan worden gebracht in hoeverre uw letsel blijvende gevolgen zal hebben voor uw dagelijks leven.

Het is verstandig om voor dit soort letselschadeprocedures contact op te nemen met een gespecialiseerde letselschade advocaat.

Letselschade Advocaat Utrecht

Een ongeval waardoor u letselschade oploopt, kan ingrijpende gevolgen hebben op uw leven. De ervaren letselschade advocaten van Ferme Letselschade Advocaten helpen u graag om uw leven weer op de rit te krijgen. Wilt u weten hoe wij u van dienst kunnen zijn? Neem dan gerust contact met ons op.