Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een complexe vorm van letselschade die kan ontstaan door een ongeval of incident. NAH kan ook ontstaan als gevolg van een ziekte, zoals een hersentumor of hersenbloeding.

NAH gaat vaak gepaard met onzichtbare gevolgen.

Onzichtbare gevolgen van NAH

Jaarlijks lopen ruim 100.000 mensen hersenletsel op. Een groot deel van deze mensen blijft last houden van de gevolgen. Deze gevolgen kunnen zichtbaar zijn, zoals (gedeeltelijke) verlamming, maar ook onzichtbaar. Deze onzichtbare gevolgen leiden vaak tot onbegrip van de omgeving. Aan de buitenkant is immers niets bijzonders te zien.

Toch moeten deze onzichtbare gevolgen niet onderschat worden. Ze kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks functioneren van de patiënt en voor langere tijd aanhouden. Bovendien komen deze onzichtbare gevolgen vaak pas aan het licht als het normale leven weer wordt opgepakt.

Onzichtbare gevolgen kunnen onderverdeeld worden in:

  • Cognitieve gevolgen. Hierbij kunt u denken aan concentratie- en aandachtstoornissen en vermoeidheid.
  • Emotionele en gedragsmatige gevolgen. Hierbij kunt u denken aan stemmingswisselingen, depressie en agressief gedrag.
  • Gevolgen op het gebied van communicatie. Hierbij kunt u denken aan taal- en spraakstoornissen.

Hersenschudding en postcommotioneel syndroom

Een hersenschudding wordt vaak beschouwd als relatief onschuldig letsel. Helaas is dit niet altijd het geval. Hoewel veel slachtoffers van een hersenschudding inderdaad binnen een aantal weken herstellen, zijn er ook veel gevallen waarbij klachten langere tijd aanhouden. Soms wel jaren.

Lees ook: Een hersenschudding kan een grote impact hebben op je leven.

Als klachten die het gevolg zijn van een hersenschudding langere tijd aanhouden, dan wordt er gesproken over postcommotioneel syndroom (PCS).

Er is sprake van PCS als het slachtoffer lijdt aan ten minste drie van de volgende onzichtbare symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Hypersensitiviteit van licht en geluid

Bij een groot deel van de patiënten met PCS is een stoornis in de doorbloeding van de hersenen aanwezig.

Meer informatie over het postcommotioneel syndroom leest u in ons artikel: Langdurig last na een hersenschudding: de gevolgen van het Postcommotioneel Syndroom

NAH door een ongeval

Heeft u NAH opgelopen door een ongeval of incident dat door iemand anders werd veroorzaakt? Dan heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Hiervoor dient u de tegenpartij allereerst aansprakelijk te stellen. Indien de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid erkent, kunt u een schadevergoeding claimen.

Meer over het aansprakelijk stellen van een tegenpartij leest u in onze blog: Schadevergoeding claimen bij niet-aangeboren hersenletsel

Aangezien NAH een complexe aandoening betreft, waar u in veel gevallen te maken kunt krijgen met (onzichtbare) toekomstschade, is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in de arm te nemen.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces.

Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken en cliënten die hersenletsel (NAH) hebben opgelopen. Neem contact op voor een kennismaking.