Na een ongeval schakelen veel mensen een deskundige letselschadeadvocaat in om hun belangen te behartigen. Dat is goed, want dan krijgt het slachtoffer de ruimte om zich focussen op het herstel. Helaas kan aan het verhalen van letsel ook een vervelende, vicieuze cirkel verbonden zitten.

Het komt voor dat een verzekeraar of andere aansprakelijke de klachten die u ervaart in twijfel trekt. Dit kan mentaal veel extra stress en spanning geven, wat zich weer kan vertalen in fysieke klachten. In medische termen worden deze psychosomatische klachten die geen lichamelijke oorzaak kennen, geschaard onder de term SOLK: somatisch onverklaarde lichamelijke klachten.

Hoe kan SOLK van invloed zijn op uw letselschadeclaim?

Wat is SOLK?

Wanneer men langdurig veel stress ervaart, kan zich dat uiten in lichamelijke klachten. Denk aan een hoge bloeddruk, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en het snel overprikkeld raken bij veel indrukken. Wanneer klachten meerdere weken aanhouden en de arts daarvoor geen lichamelijke verklaring voor kan vinden, spreekt men van SOLK: Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten.

SOLK is geen diagnose. Het wordt gezien als een werkhypothese op basis waarvan artsen eventuele verdere behandeling bepalen.

Hoe kan SOLK invloed hebben op mijn letselschadeclaim?

De onvoldoende verklaarde klachten kunnen een versterkend effect vormen op de klachten die u ervaart door het ongeval dat u heeft gehad. Wanneer u bijvoorbeeld een kop-staartbotsing of een ander soort verkeersongeluk hebt meegemaakt en u hierdoor whiplashklachten ervaart, dan zouden die na verloop van tijd minder moeten worden.

Door druk van de tegenpartij, die bijvoorbeeld de toedracht van het ongeval of het bestaan van uw klachten betwist, kan het zijn dat uw klachten juist verergeren, of dat u andere klachten erbij krijgt. U voelt zich dan mogelijk onbegrepen, omdat de tegenpartij alleen nog maar meer zal stellen dat die klachten niet aan het ongeval te relateren zijn.

Wat kan ik doen bij SOLK

In tegenstelling tot aandoeningen die wel vastgesteld kunnen worden, kunt u zelf ook een en ander doen tegen de klachten die u ervaart.

In de eerste plaats is het begrijpen van dat u SOLK ervaart belangrijk. Omdat de klachten vaak voortvloeien uit spanningen en stress, kunnen ontspanningsoefeningen ook helpen. Ook kan fysiotherapie in sommige gevallen helpen. Gespreksvoering met uw partner, gezin, praatgroepen of met een psycholoog kunnen helpen om de situatie die op het moment in uw leven speelt te verwerken.

Wat voor u de meest geschikte behandeling is, bepaalt u het beste met uw huisarts.

Kijk ook op www.thuisarts.nl voor meer tekst en informatieve filmpjes over SOLK.

Hebben uw klachten invloed op het verhalen van uw schade?

Een letselschadezaak wordt in beginsel pas echt afgerond indien er sprake is van een medische eindtoestand. Het feit dat u klachten ervaart omdát u in een letselschadetraject zit, werkt dit tegen. Het kan het verhalen van uw definitieve schade daarom beïnvloeden in de zin dat het traject langer duurt.

Ook kunnen er, zoals eerder gezegd, discussies ontstaan over of de klachten aan het ongeval gerelateerd moeten worden. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kan u bijstaan in deze discussie en zorgen dat u toch de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Ferme Letselschade Advocaten

Onze gespecialiseerde letselschadeadvocaten hebben jarenlange ervaring in het bijstaan van letselschadeslachtoffers. Door de centrale ligging van ons kantoor aan de Maliebaan te Utrecht, hebben wij een landelijk bereik en staan wij tot uw beschikking, ongeacht waar u woont.

Heeft u een ongeval gehad en bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.