Bij veel mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) komt overprikkeling voor. Hoe vaak precies, is onduidelijk, omdat er nog geen goede test beschikbaar is om overprikkeling te meten. In deze blog wordt ingegaan op wat er al wél duidelijk is over overprikkeling bij NAH, wat de gevolgen ervan zijn en hoe je het kunt voorkomen. 

Overprikkeling en NAH

Gezonde hersenen filteren alle prikkels die binnenkomen via de zintuigen (externe prikkels) en filteren alle gedachten, gevoelens en emoties (interne prikkels). Minder belangrijke zaken worden dan niet waargenomen of verdwijnen naar de achtergrond.

Iemand met NAH heeft last van een overbelast brein; alle prikkels komen tegelijkertijd en/of even sterk binnen. Ook is op PET-scans te zien dat de hersengedeeltes die normaal gesproken weinig activiteit vertonen bij het verrichten van een activiteit, na letsel opeens wel actief betrokken zijn. Dit zorgt voor vele omleidingen en extra energie.

Wat zijn de gevolgen van een overprikkeld brein?

Op de website van De Hersenstichting is te lezen dat overprikkeling zich vaak uit in klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust en “het overlopen van emoties”. Dit kan leiden tot tijdelijke uitvalsverschijnselen. Denk hierbij aan koorts, overgeven of een epileptische aanval.

Het verschilt per persoon hoelang de overprikkeling aanhoudt. Bij sommige mensen kunnen de gevolgen van overprikkeling dagen aanhouden, en bij sommige mensen zelfs jaren. Er is helaas nog te weinig onderzoek gedaan naar de belangrijkste voorspellers voor de duur van de klachten en de persoonlijke verschillen in de klachten.

Overprikkeling herkennen

Het is vaak moeilijk te zien voor anderen of iemand last heeft van overprikkeling. Het zijn vaak de routinematige activiteiten zoals werken, studeren of koken en boodschappen doen, die opeens minder goed lukken. Deze onzichtbare gevolgen van hersenletsel kunnen frustrerend zijn, al helemaal omdat niet iedereen die situatie begrijpt.

Is overprikkeling te voorkomen?

Overprikkeling bij NAH is helaas lastig om geheel te voorkomen. Er bestaan geen “evidence-based” therapieën voor overprikkeling.

Voorkomen is beter mogelijk als de persoon met de klachten eerst zijn of haar grenzen leert kennen en de situaties leert kennen die hem of haar tot overprikkeling leiden. Daarnaast is het belangrijk om langzaam de dagelijkse activiteiten op te bouwen. Ten slotte kan de revalidatie zich richten op het leren accepteren van de situatie, bijvoorbeeld door middel van ontspanningsoefeningen of mindfulness.

Ferme Letselschade Advocaten

Heeft u letselschade opgelopen? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.