Stel: u wordt aangereden of u hoort dat iemand tegen uw geparkeerde auto aanrijdt. Wanneer u de dader wilt aanspreken, is deze helaas alweer doorgereden: u ziet nog net de achterlichten verdwijnen van degene die u heeft aangereden.

Wat doet u in die situatie en hoe kunt u de geleden letselschade verhalen? 

Waarborgfonds Motorverkeer

Als u bent aangereden door iemand waarvan de identiteit onbekend is, kunt de geleden schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer (Waarborgfonds).

Voorwaarden

Hiervoor gelden wel enige voorwaarden:

  1. U moet als slachtoffer eerst zelf proberen om achter de gegevens van de bestuurder te komen. Zo kunt u bijvoorbeeld een buurtonderzoek starten.
  2. U moet binnen 14 dagen na het ongeval aangifte hebben gedaan bij de politie. Doet u dit later dan 14 dagen na het ongeval, dan vergoedt het Waarborgfonds niet de (letsel)schade die door u is geleden.
  3. Bij materiële schade moet het schadebedrag hoger zijn dan het eigen risico van € 250.

Bewijzen

Daarnaast moet u als betrokkene de volgende dingen bewijzen:

  1. Dat u schade heeft geleden (materiële schade of letselschade).
  2. Dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig (of een aanhangwagen die aan een motorvoertuig was gekoppeld, lading die van een motorvoertuig af is gevallen of een onderdeel dat het motorvoertuig heeft verloren). Het Waarborgfonds keert namelijk geen schade uit als u schade heeft door een fiets of winkelwagentje, het moet echt om een gemotoriseerd voertuig gaan.
  3. Dat de schade in Nederland is ontstaan.

Vergoeding

Het Waarborgfonds vergoedt niet alleen materiële schade, maar ook letselschade. Het Waarborgfonds vergoedt dan uw ziektekosten voor uw medische behandeling en smartengeld.

Om te voorkomen dat u in geldproblemen komt, geeft het Waarborgfonds ook een voorschot als dat nodig is.

Bovendien vergoedt een Waarborgfonds de kosten die u in redelijkheid heeft gemaakt voor uw belangenbehartiger, zoals een letselschadeadvocaat.

Doorgereden na een ongeval?

Het doorrijden na een verkeersongeval is strafbaar gesteld in art. 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94). Volgens dit artikel mag u niet doorrijden als u schade of letsel hebt veroorzaakt, zonder dat u uw identiteitsgegevens bij de betrokkene hebt achtergelaten. Hiervoor kan een straf worden opgelegd, bijvoorbeeld een geldboete of een gevangenisstraf.

Mocht u degene zijn die (per ongeluk) is doorgereden na een ongeval, rijd dan meteen terug naar de plaats waar het ongeval heeft plaatsgevonden.

U kunt zich dan melden bij het slachtoffer of bij de agenten – als u bent doorgereden omdat u bent geschrokken, is hier wel enig begrip voor, ondanks dat het onwenselijk is.

U kunt zich ook binnen 12 uur melden bij de politie, u wordt dan niet vervolgd (art. 184 WVW), tenzij u het slachtoffer in een hulpeloze toestand heeft achtergelaten.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bronnen: o.a. ANWB, politie.nl, overheid.nl, waarborgfonds.vereende.nl