Onze aandacht gaat meestal uit naar de slachtoffers van letselschade, die door het opgelopen letsel met grote gevolgen kampen. Echter kunnen de gevolgen voor veroorzakers van letselschade ook groot zijn; zij kunnen immers heftige schuldgevoelens overhouden aan het ontstaan van het letsel.

De betrokkenheid van de veroorzaker

De letselschade wordt meestal afgehandeld door een letselschadeprofessional. Hierbij wordt de veroorzaker niet of heel beperkt betrokken bij de afhandeling van de gebeurtenis. De kans dat diegene met negatieve emoties blijft zitten is daardoor groot. Omdat het contact tussen het slachtoffer en de ‘schuldige’ vaak niet tot stand komt, staat erkenning en excuses vanuit de veroorzaker in de weg. Dit kan het verwerkingsproces voor beide partijen lastiger maken.

Herstelbemiddeling veroorzaker en slachtoffer

De Letselschade Raad heeft in een brief aan de Minister van Rechtsbescherming verschillende maatregelen voorgesteld om tot verbetering van de afhandeling van letselschadezaken te komen. Eén van die maatregelen is ‘herstelbemiddeling’: het contact tussen veroorzaker en slachtoffer. Schadeverzekeraars, advocaten of andere betrokkenen staan hierbuiten.

Signalen voor de inzet van herstelbemiddeling kunnen zijn dat slachtoffers, nabestaanden of veroorzakers feitelijke vragen en waaromvragen over het incident hebben, weer grip op het leven willen krijgen, willen vertellen wat de gevolgen zijn, gevoelens van angst of boosheid hebben, slecht slapen, nachtmerries hebben of gespannen zijn.

Mensen willen vaak hun verhaal kwijt of erkenning krijgen voor wat er is gebeurd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat slachtoffers en veroorzakers door middel van herstelbemiddeling de gebeurtenis beter kunnen verwerken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de afwezigheid van contact door het merendeel van de benadeelden wordt afgekeurd. Zij noemen bijvoorbeeld dat een telefoontje of samen een kopje koffiedrinken al genoeg was geweest om meer vrede te hebben met het ongeval.

Perspectief Herstelbemiddeling

De bemiddelaars van Stichting Perspectief Herstelbemiddeling begeleiden het contact tussen direct betrokkenen na een ingrijpende gebeurtenis. Deze stichting kan betrokkenen van een ongeval met letselschade als gevolg helpen. Betrokkenen kunnen slachtoffers, nabestaanden, familieleden, verdachten, daders, veroorzakers en getuigen zijn. De bemiddelingen vanuit Perspectief Herstelbemiddeling worden gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor deelnemers zijn de bemiddelingen gratis.

Contacthelpt.nl

In verschillende studies wordt aangetoond dat excuses aanbieden tot grote (psychologische) voordelen kan leiden. Het kan gezondheidswinst geven voor mensen die gewond zijn geraakt en het kan leiden tot versoepeling van de schadeafwikkeling. De website contacthelpt.nl is samen met Perspectief Herstelbemiddeling ontwikkeld en helpt betrokkenen bij verkeersongevallen. Zo kan de betrokkene bijvoorbeeld geholpen worden met de vraag of er wel of geen contact opgenomen moet worden met de andere partij en of daar eventueel begeleiding bij nodig is. Ook wordt er op de website uitleg gegeven waarom persoonlijk contact kan helpen.

Ferme Letselschade Advocaten

Heeft u letselschade opgelopen? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.