De zon schijnt weer volop en ondanks dat sommige zwembaden vanwege het coronavirus gesloten zijn, zijn de binnenbaden inmiddels weer open. Maar een ongeluk zit ook bij een bezoek aan het zwembad in een klein hoekje.

Wie is er aansprakelijk als een bezoeker van het zwembad letselschade oploopt?

Letselschade door nalatigheid van eigenaar of medewerkers

Zwembadeigenaren hebben jegens hun bezoekers een vergaande zorgplicht. De slachtoffers van ongelukken in zwembaden zijn namelijk niet alleen volwassenen, maar ook (jonge) kinderen die in hun plezier wel eens het gevaar van bepaalde situaties uit het oog verliezen. Zo zullen zij bijvoorbeeld vaker rennen in het zwembad, ondanks dat het glad is. Of ze gaan op hun buik van de glijbaan af, terwijl die glijbaan daar eigenlijk niet geschikt voor is.

Om slachtoffers te voorkomen, moet een zwembadeigenaar zich aan strenge wettelijke voorschriften houden.

  • Zo moeten glijbanen worden gekeurd op grond van de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS).
  • Ook moet er voldoende toezicht worden gehouden in het zwembad.
  • Daarnaast moet een gecertificeerd bedrijf de plekken in de waterleidingen waar de legionellabacterie kan groeien, elk halfjaar controleren op de legionellabacterie.

Ondanks alle wetgeving kan letselschade ontstaan door nalatigheid van de eigenaar of de medewerkers van het zwembad.

  • Zo kan het zijn dat de eigenaar niet op tijd de leidingen heeft laten controleren en bezoekers van het zwembad besmet zijn geraakt met legionella.
  • Of het kan gebeuren dat de badmeester op zijn telefoon kijkt, terwijl een kind door zijn vriendjes met het hoofd onder water wordt gehouden.

Als er sprake is van nalatigheid door de zwembadeigenaar of door het personeel, is het zwembad aansprakelijk voor de schade geleden door het slachtoffer: de medische kosten en smartengeld.

Letselschade door andere bezoekers

Als badgast kun je ook slachtoffer worden van het gedrag van andere bezoekers.

  • Zo kan een bezoeker vanaf de duikplank op een andere badgast springen, omdat de bezoeker al sprong terwijl het slachtoffer nog niet de kans had gekregen om na zijn/haar sierlijke duik weg te zwemmen.
  • Ook kunnen andere badgasten scherpe voorwerpen, bijvoorbeeld glas, achterlaten in of rondom het zwembad.

Afhankelijk van hoe het gedrag van de andere badgast wordt gezien, kan die badgast aansprakelijk zijn voor de letselschade van het slachtoffer.

Letselschade door eigen schuld

In sommige gevallen ontstaat er letselschade door de eigen schuld van het slachtoffer.

Dit kan het geval zijn wanneer het slachtoffer in het zwembad rent terwijl hij weet dat het glad is, of als hij op zijn buik van de glijbaan afgaat terwijl er op het bord staat dat hij dit niet mag.

Als er sprake is van 100% eigen schuld, dan is het zwembad niet aansprakelijk.

Gedeelde aansprakelijkheid

Dat is anders als er een gedeelde aansprakelijkheid wordt vastgesteld: ondanks de eigen schuld van de badgast, wordt het zwembad dan voor een deel aansprakelijk gehouden.

Een voorbeeld van gedeelde aansprakelijkheid is een recente zaak waarin een zwembadgast van een glijbaan af ging op een manier die niet was toegestaan. Hij liep hierbij dwarslaesie op omdat hij in ondiep water landde. Het zwembad werd toch voor 50% aansprakelijk gesteld, omdat er bovenaan bij de glijbaan geen toezicht werd gehouden. Er kan ook een andere verdeling van de aansprakelijkheid worden vastgesteld.

Gespecialiseerde advocaat

Heeft u door toedoen van een ander letselschade opgelopen in een zwembad? Dan is het aan te raden om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen. Deze kan u helpen met het in kaart brengen van al uw schadeposten en het afwikkelen van uw schade. Bovenstaande informatie is een van de vele situaties die uw letselschadeproces kunnen bemoeilijken.

De ervaren advocaten van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht staan u graag bij, zodat u zich kunt focussen op uw persoonlijke herstel.

Heeft u naar aanleiding van de bovenstaande informatie vragen, of bent u benieuwd wat een letselschade advocaat van Ferme Letselschade Advocaten voor u kan betekenen?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.