U hebt iets verkeerds gegeten en ligt nu met voedselvergiftiging op bed. Behalve dat dit fysiek heel vervelend is, kan dit ook kosten met zich brengen. Denk bijvoorbeeld aan een controle in het ziekenhuis of gemist inkomen doordat u te ziek bent om te werken. Is de verstrekker van het vergiftigde voedsel aansprakelijk voor deze kosten?

Wat is een voedselvergiftiging?

Een voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen door bacteriën in uw eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de salmonella of de E. coli bacterie. Het ontstaan van deze bacteriën in voedsel komt vaak door slechte hygiëne in het restaurant of in de winkel waar u het koopt.

De symptomen van een voedselvergiftiging zijn meestal braken, diarree, koorts en hoofdpijn. De klachten ontstaan binnen 24 uur na het eten van het voedsel en worden over het algemeen binnen twee dagen minder. Is dit niet het geval, dient een arts te worden ingeschakeld. Wanneer de voedselvergiftiging vervolgens leidt tot een ziekenhuisopname, is er in beginsel sprake van letselschade.

Melding NVWA

Wanneer u voedselvergiftiging oploopt in een restaurant of winkel, is het zaak om zo snel mogelijk de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (De NVWA) in te lichten. Wanneer er voldoende aanleiding is, stellen zij een onderzoek in. Er wordt dan onderzoek gedaan bij het restaurant of bij de winkel waar het voedsel vandaan komt. In een enkel geval komt de NVWA ook bij u langs voor informatie. Wanneer de NVWA concludeert dat er inderdaad sprake is van vergiftigd voedsel, staat de aansprakelijkheid van de verstrekker van het voedsel vast.

De winkel of het restaurant waar die het vergiftigde voedsel aan u heeft verstrekt, gaat met u een resultaatsverbintenis aan om onbesmet voedsel aan te bieden. De consument wordt in het geval beschermd door de wetgever en het is dan ook aan de verstrekker van het voedsel om te bewijzen dat het niét verantwoordelijk is voor de voedselvergiftiging.

Schadevergoeding voedselvergiftiging

Wanneer de NVWA vaststelt dat de verstrekker van het voedsel aansprakelijk is voor de voedselvergiftiging, kunt u uw schade verhalen. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat kan u hierbij helpen.

Allergenen in horeca

Het is ook mogelijk dat u letselschade lijdt doordat u per ongeluk voedsel eet waarvoor u allergisch bent. De wet schrijft voor dat u in de horeca geïnformeerd dient te worden over mogelijke allergenen in het voedsel. Wanneer dit niet is gebeurd, is de horecaondernemer aansprakelijk voor de schade die u lijdt ten gevolge van de allergische reactie.

Ferme Letselschade Advocaten

Heeft u letselschade opgelopen door een voedselvergiftiging of -allergie? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.