Door de drukte op de wegen gebeuren er in Nederland dagelijks verkeersongevallen. Vaak zijn er twee motorrijtuigen betrokken bij een aanrijding, maar soms zijn het er drie of meer. Als er sprake is van een aanrijding tussen drie of meer motorrijtuigen, dan spreken we over een kettingbotsing.

Tijdens oudejaarsnacht 2019 viel een dode en raakten veel mensen gewond door een grote kettingbotsing bij Akkrum. De botsingen waren mogelijk het gevolg van de zeer dichte mist die die nacht over ons land trok.

Wie is aansprakelijk als iemand letselschade oploopt door een kettingbotsing?

Meerdere aansprakelijke partijen

Bij een kettingbotsing kan het onduidelijk zijn wie de aansprakelijke partij is. Omdat er meerdere partijen betrokken zijn bij het ongeval, valt soms niet eenduidig te beantwoorden wie daadwerkelijk het ongeval veroorzaakt heeft. Bovendien worden kettingbotsingen vaak veroorzaakt door slecht zicht waardoor het lastig kan zijn om aan te tonen of iemand te weinig afstand heeft gehouden of dat een bestuurder te abrupt geremd heeft.

Een kettingbotsing is daarom vaak ingewikkelder dan een kop-staart botsing. Bij een kop-staart botsing is vaak de aanrijder aansprakelijk, maar niet altijd. Zo is de achterste bestuurder bijvoorbeeld niet aansprakelijk als de voorste auto zonder aanleiding abrupt remt.

Achterste bestuurder meestal aansprakelijk

Bij een kettingbotsing zijn meer kop-staart botsingen van toepassing. Sommige auto’s zijn op op hun voorganger gebotst, omdat ze zelf van achteren zijn aangereden. Zij hebben dan dus wel op tijd geremd, maar zijn doorgedrukt naar de voorganger.

Omdat het erg lastig is om te boordelen wie er op tijd geremd heeft en wie niet, wordt vaak de achterste bestuurder aansprakelijk gesteld voor de schade van zijn voorganger. Op deze manier wordt elke botsing behandeld als een losstaande letselschadezaak. 

Als u bent aangereden in een kettingbotsing, kunt u veel gevallen uw achterligger aansprakelijk stellen. U kunt zelf echter ook aansprakelijk worden gesteld, namelijk door uw voorganger. Voordat u schade kunt claimen, dient de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid te erkennen.

Complexe berekening

Na de aansprakelijkheidsstelling volgt een letselschadezaak waarbij een complexe berekening gemaakt moet worden om de hoogte van de letselschadevergoeding te berekenen. Voor het in kaart brengen van de schadeposten en het berekenen van de bijbehorende schadevergoeding is een gespecialiseerde letselschadeadvocaat onmisbaar.

Lees ook: Letselschade opgelopen? De verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschadebureau.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Bent u betrokken geweest bij kettingbotsing en heeft u toen letselschade opgelopen? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van de schade en het gehele letselschadeproces. Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken die ontstaan door verkeersongevallen, zoals kettingbotsingen. Neem contact op voor een kennismaking.