Ongevallen met paarden komen helaas regelmatig voor. Zo komen er jaarlijks duizenden ruiters bij de spoedeisende hulp terecht. Meestal gaat het dan om een val van een paard. Dit kan tot ernstig letsel leiden zoals hersenletsel of een dwarslaesie. Hoe zit het met de aansprakelijkheid als u een ongeval heeft gehad met een paard?

Risicoaansprakelijkheid paarden

Als u sport of werkt met een paard, dan zijn hier bepaalde risico’s aan verbonden. Het paard kan bijvoorbeeld onverwachts trappen of bijten. Ook kan het zo zijn dat u valt van het paard doordat deze op hol slaat. Bij een ongeluk met een paard waarbij u gewond raakt dient de bezitter van dit paard op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek uw letselschade te vergoeden.

In veel gevallen is de eigenaar van een dier dat letsel veroorzaakt dus aansprakelijk. Vaak heeft de bezitter een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor afgesloten.

Wanneer is de manege aansprakelijk?

De manage zou ook aansprakelijk kunnen worden gesteld wanneer u bijvoorbeeld valt tijdens het volgen van paardrijlessen. Maneges zijn meestal verzekerd hiervoor. Omdat op een manege de paarden bedrijfsmatig worden ingezet, is de manege altijd voor minimaal de helft aansprakelijk. Het maakt daarbij niet uit of er bijvoorbeeld bordjes in de manegehal en ingang hangen dat rijden op eigen risico is of dat het reglement van de manege geen enkele aansprakelijkheid erkent.

De mate van aansprakelijkheid hangt wel af van de situatie. Soms is er namelijk sprake van een percentage eigen schuld. Hierbij is van belang of en in hoeverre de benadeelde zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade. Uit jurisprudentie blijkt dat de persoon die vrijwillig op een paard is gaan zitten voor maximaal 50% aansprakelijk is door eigen schuld. Als er geen sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid, wordt er over het algemeen geen percentage eigen schuld toegekend.

Val van paard door kind onder 14 jaar

Kinderen die onder de 14 jaar oud zijn kunnen nooit aansprakelijk gesteld worden. Hier geldt een speciale regeling voor letselschade bij kinderen voor. De letselschade door een ongeval met een paard wordt dan altijd volledig vergoed. Deze regeling is bedoeld om ervoor te zorgen dat een manege eigenaar of de eigenaar van een paard extra voorzichtig zijn als ze een kind op hun paard laten rijden.

Als het kind zelf het ongeluk heeft veroorzaakt, door bijvoorbeeld het paard te laten schrikken of het paard pijn te doen, dan kan de eigenaar het kind ook niet aansprakelijk stellen.

Smartengeld

In sommige gevallen heeft u ook recht op een immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd. Een ongeluk met een paard kan namelijk ook geestelijke en emotionele schade veroorzaken. Een financiële compensatie voor gederfde levensvreugde kan bijvoorbeeld uitgekeerd worden als u permanente littekens heeft gekregen door het ongeval of als u ernstig hersenletsel heeft opgelopen door het ongeval. De hoogte van het smartengeld wordt onder andere bepaald door de ernst van het letsel en de impact op de rest van uw leven.

Letselschade advocaat Utrecht

Wanneer u letselschade oploopt door toedoen van een paard, kunt u hier veel en lang last van hebben. Naast dat u veel last kunt hebben van de verwondingen zelf, loopt u ook vaak schade op die bestaat uit de kosten voor medische zorg, het bekostigen van extra huishoudelijke hulp, reiskosten, gederfde inkomsten en immateriële schade. Het in kaart brengen van deze schadeposten en de berekening van de hoogte van de schade is een complex proces.

In deze situatie is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen om het proces voor u uit handen te nemen. U kunt zich dan richten op uw herstel. De letselschadeadvocaat zal er alles aan doen om voor u een passende schadevergoeding te regelen.

Wilt u meer weten over wat een letselschade advocaat voor u kan betekenen? Neem dan contact op met de ervaren letselschade advocaten van Ferme Letselschade. Wij helpen u graag om uw leven weer op de rit te krijgen.