Wielrennen is leuk, het gaat hard en je voelt je energiek en vrij. Toch is algemeen bekend dat er ook risico’s aan kleven.
Jaarlijks belanden er duizenden mensen op de spoedeisende hulp omdat zij tijdens het wielrennen in een ongeluk verzeild raken. Wat als risico’s zich verwezenlijken? Wat als u ten val komt door toedoen van iemand anders? En hoe zit het met aansprakelijkheid en eigen schuld?
Er zijn verschillende ongevalssituaties met een racefiets denkbaar. In deze blog worden ze uiteengezet.
Eenzijdige ongelukken
Ook wanneer er geen andere weggebruikers vlakbij zijn, kan er tijdens het wielrennen een ongeluk gebeuren. Zo kan er sprake zijn van een slecht wegdek, waardoor het wiel van de racefiets in een richel terecht komt.
Een dergelijke situatie deed zich voor in deze zaak: ECLI:NL:HR:2014:831. Onder omstandigheden kan de wegbeheerder, vaak de gemeente of de provincie, aansprakelijk worden gehouden indien de weg niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden zou mogen stellen.
Let op: daarbij is het enkele feit dat er een richel of scheur in de weg aanwezig is, doorgaans onvoldoende. Daarbij wordt van belang geacht de concrete kans op verwezenlijking van het gevaar, het te verwachten gebruik van de weg en de redelijke mogelijkheid van het nemen van veiligheidsmaatregelen.
Lees ook: Letsel op straat: gemeente aansprakelijk?
Ongelukken tijdens wedstrijden
Ook tijdens officiële wielerwedstrijden gebeuren helaas ongelukken. Als een wielrenner wegglijdt of ineens uitzwenkt en daardoor een andere wielrenner vloert, kunnen beide wielrenners ernstig letsel oplopen.
In beginsel zal het voor de meegenomen wielrenner heel erg lastig zijn om de wegglijder aansprakelijk te stellen. Er is in die situaties namelijk sprake van een sport-en-spel situatie.
De rechtspraak wijst uit dat er in die situaties een verhoogd risico is waar deelnemers zichzelf bewust in begeven. Daardoor geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid; alleen gedragingen die in beginsel niet door het spel worden uitgelokt (die men niet had hoeven verwachten) kunnen leiden tot aansprakelijkheid.
Lees ook: Sportletsel: tegenstander aansprakelijk?
Ongelukken in het verkeer
Ook op de openbare weg kunnen tijdens het vrijetijdswielrennen ongelukken gebeuren. Fietsers worden aangemerkt als zwakke verkeersdeelnemers, ten opzichte van sterke (gemotoriseerde) verkeersdeelnemers zoals auto’s. Daarom gelden er speciale regels met betrekking tot de omvang van de aansprakelijkheid indien een fietser wordt aangereden. Een wielrenner gaat hard, doorgaans harder dan een normale fietsers.
Toch zijn ook wielrenners beschermd door deze regel: is het ongeluk aan de gedraging van de fietser te wijten, dan wordt alsnog ten minste 50% van de schade vergoed (tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid).
Naarmate de fout meer bij het gemotoriseerde voertuig ligt, krijgt de fietser een hoger percentage van uw schade vergoed. Is het ongeval aan de sterke verkeersdeelnemer te wijten, dan heeft u recht op 100% vergoeding van uw schade.
Komt u als wielrenner in botsing met een andere fietser of voetganger? Dan gelden de algemene aansprakelijkheidsregels en wordt er gekeken naar wie de fout beging.
Schadevergoeding claimen
Heeft u door toedoen van een ander een verkeersongeval gehad en daardoor letselschade opgelopen? Dan kunt u die ander aansprakelijk stellen en een schadevergoeding claimen.
Uw schade bestaat vaak niet alleen uit fysiek letsel en ziekenhuiskosten; ook het (tijdelijk) niet meer kunnen werken, extra kosten voor vervoer, fysiotherapie en huishoudelijke ondersteuning zijn onder andere schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen.
Ferme Letselschade Advocaten te Utrecht
Schakel voor uw letselschade altijd een in letselschade gespecialiseerde jurist in. Schade kan meeromvattend blijken dan verwacht, en de wederpartij aansprakelijk stellen kan lastig zijn.
De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.
Naast het beschikken over voldoende juridische kennis is het belangrijk om op het juiste moment op medisch of arbeidsdeskundig gebied de juiste mensen bij een zaak te betrekken. Wendy is hierin zeer gedreven en deskundig. Wendy is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en lid van de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: