Een hersenschudding ontstaat wanneer uw hoofd een harde klap te verduren krijgt. Ook wanneer u niet direct na een ongeval klachten ervaart, kan de hersenschudding zich na enige tijd toch openbaren. Een hersenschudding wordt gezien als een lichte vorm van niet-aangeboren hersenletsel (nah).
Vaak verdwijnen de klachten die worden ervaren bij een hersenschudding na verloop van tijd. Toch komt het voor dat er na drie maanden nog steeds klachten bestaan. Vanaf drie maanden wordt er dan niet meer gesproken van een hersenschudding, maar van een Postcommotioneel Syndroom (PCS).
Wat is het Postcommotioneel Syndroom?
PCS kan ontstaan als gevolg van een hersenschudding. De klachten die bij dit syndroom horen, kunnen maanden of zelfs jaren duren. Fysieke klachten die hierbij vaak voorkomen zijn onder andere:
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Slapeloosheid
- Oververmoeidheid en snel overprikkeld zijn
Naast deze fysieke klachten kunnen ook cognitieve klachten optreden: concentratie- en aandachtsproblemen, een trager reactievermogen en geheugenproblemen zijn niet zeldzaam.
Ook kan zo’n harde klap nog een lange emotionele nasleep hebben. Het kan langdurig zorgen voor angst, depressie of verminderde zin in verschillende dingen.
Deze niet-fysieke gevolgen zijn van buitenaf vaak niet zichtbaar. Toch moeten ook deze klachten zeer serieus worden genomen.
Lees ook: De onzichtbare gevolgen van NAH.
Behandeling van het Postcommotioneel Syndroom
Bij een PCS komen meerdere vormen van klachten kijken. Daarom vereist dit syndroom vaak een interdisciplinaire aanpak bij de revalidatie. Dit wil zeggen dat er vaak verschillende therapievormen nodig zijn om PCS effectief te behandelen.
PCS en Schadevergoeding
Heeft u als gevolg van een ongeluk last van PCS, dan kan uw dagelijks leven daar lang en sterk door worden beïnvloed. Hierdoor kunt u, naast de directe schade aan uw lichaam, ook vermogensschade oplopen.
Enkele voorbeelden van vermogensschade:
- U krijgt te maken met medische kosten voor de verschillende behandelingen
- Er ontstaan reiskosten van en naar het ziekenhuis, therapie, of de huisarts
- U kunt minder, of zelfs niet meer werken, waardoor u inkomsten misloopt
- U heeft (extra) hulp nodig bij huishoudelijke en andere taken
- Er moet ook rekening worden gehouden met emotionele schade, en met eventuele toekomstige schadeposten
Wanneer uw PCS door iemand anders is veroorzaakt, kunt u diegene aansprakelijk stellen voor de schade die u lijdt. U heeft dan recht op een letselschadevergoeding. Bijvoorbeeld wanneer u bij een bedrijfs- of verkeersongeval betrokken bent geraakt. Echter, pas wanneer de aansprakelijkheid is erkend, kunt u de schadevergoeding claimen.
Gespecialiseerde letselschadeadvocaat
Klachten die langdurig na een hersenschudding aanhouden, zijn niet altijd lichamelijk vast te stellen. In combinatie met het gebrek aan een eenduidige definitie van het Postcommotioneel Syndroom, kan dit leiden tot een ingewikkeld letselschadeproces.
Kortom: bij complexe zaken als letselschade bij nah is een gespecialiseerde letselschadeadvocaat onmisbaar! Deze helpt u onder meer met het vestigen van de aansprakelijkheid en het opstellen en berekenen van al uw schadeposten. Daarnaast helpt de advocaat u met het claimen van de daarbij behorende schadevergoeding.
Letselschadeadvocaat Utrecht
Bent u op zoek naar een ervaren letselschade advocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces.
Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken en cliënten die nah hebben opgelopen. Neem contact op voor een kennismaking.
Naast het beschikken over voldoende juridische kennis is het belangrijk om op het juiste moment op medisch of arbeidsdeskundig gebied de juiste mensen bij een zaak te betrekken. Wendy is hierin zeer gedreven en deskundig. Wendy is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en lid van de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: