In veel verschillende beroepsgroepen wordt gewerkt met voertuigen die worden gebruikt voor het verplaatsen of transporteren van personen of goederen. Denk daarbij aan vorkheftrucks, hoogwerkers, shovels, graafmachines en dergelijken.

Het gebruik van deze werkmaterialen is zeker niet zonder risico en veroorzaakt vaak ongevallen. Werkmaterieelverzekeringen kunnen de schade die wordt veroorzaakt, dekken. Wanneer u letselschade oploopt tijdens het gebruik van dit werkmaterieel, is het daarom verstandig om na te gaan of de door u geleden schade wordt gedekt. In dit blog wordt de werkmaterieelverzekering toegelicht.

Werknemers gedekt door werkmaterieelverzekering

U bent werknemer en in dienst van een bedrijf dat het gebruik van de hierboven genoemde voertuigen faciliteert. Wanneer u een ongeluk krijgt met een van deze voertuigen, dan kunt u uw werkgever voor de door u geleden schade aansprakelijk stellen. Ook als u de schade per ongeluk zelf heeft veroorzaakt. Uw werkgever heeft namelijk de strenge wettelijke plicht om voor een veilige werkomgeving en de juiste bescherming te zorgen. De werkmaterieelverzekering van uw werkgever dekt in veel gevallen uw letselschade bij een bedrijfsongeval.

Werkmaterieelverzekering voor ondernemers

Bent u ondernemer? Realiseert u zich dan goed dat enkel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak niet voldoende is voor dekking van de schade die wordt veroorzaakt door uw zelfrijdende voertuig. Het komt geregeld voor dat er in bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen een uitsluiting wordt opgenomen voor schade door motorvoertuigen. Tegen schade veroorzaakt door een hijskraan of heftruck moet u zich dus extra verzekeren. Een werkmaterieelverzekering betreft ook een WA-verzekering.

Verzekeren tegen letselschade van de bestuurder van het voertuig? Overweeg dan ook de SVI. Een Schadeverzekering Inzittenden dekt de letselschade die door uw werknemer of compagnon wordt opgelopen tijdens het besturen van het werkmaterieel.

Voorbeelden uit de praktijk:

Werkgever DHL aansprakelijk voor het blijvende hoofdletsel dat een magazijnmedewerker oploopt, wanneer die laatste tijdens het besturen van een reachtruck met zijn hoofd bekneld raakte tussen de truck en een postbuis.

ECLI:NL:RBOBR:2021:1802

Inlener aansprakelijk voor schade die uitgezonden werknemer opliep doordat zij werd aangereden door een collega die een elektrische pompwagen bestuurde.

ECLI:NL:RBROT:2019:7863

Werknemer staat voor de uitoefening van zijn werkzaamheden op een pallet die zich op een vorkheftruck bevindt. Leidinggevende is gaan rijden met de heftruck, als gevolg waarvan werknemer ten val is gekomen. Werkgever aansprakelijk voor zorgplichtschending.

ECLI:NL:GHAMS:2009:BJ5384

­Letselschade verhalen

Heeft u tijdens de uitoefening van uw beroep letselschade opgelopen? Dan is het vaak mogelijk om uw schade te verhalen. Schakel hiervoor altijd een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in. Die helpt u bij het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijke partij en staat u bij tijdens uw letselschadeproces.

Ferme Letselschade Advocaten Utrecht

De letselschadeadvocaten van Ferme Letselschade Advocaten hebben jarenlange ervaring met het bijstaan van slachtoffers van arbeidsongevallen. Is u een ongeval overkomen op het werk? Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen.