Orthopedie is gericht op aandoeningen aan het zogenaamde ‘bewegingsapparaat’: de botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam. Het vakgebied orthopedie is dus heel breed en daarom is ‘orthopedisch letsel’ ook een breed begrip. In deze blog zal in grote lijnen bij verschillende soorten fracturen worden stilgestaan.

De schadevergoeding

Als er een aansprakelijke partij is voor uw orthopedische letselschade, dan zal deze uw schade moeten vergoeden. De hoogte van de schadevergoeding bestaat uit alle kosten die u maakt wegens het orthopedisch letsel. U kunt bijvoorbeeld denken aan uw eigen risico, medische kosten die uw zorgverzekering niet vergoedt of medische hulpmiddelen. Bij een fractuur (breuk) moet altijd rekening gehouden worden met de kans op artrose (slijtage), waar extra financiële schade bij kan komen kijken. Bij zulk (en ander) complex letsel zal er een expertise door een letselschade expert verricht moeten worden.

Fracturen

Bij een fractuur (botbreuk) zit er een scheurtje in het bot of is het bot geheel verbrijzeld. De meest voorkomende fracturen zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib. Een botbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk waarbij er te veel kracht op een bot komt te staan waardoor het bot breekt. Als iemand anders aansprakelijk is voor uw fractuur, dan kunt u waarschijnlijk uw schade verhalen op de aansprakelijke partij.

Beenbreuk

Het been bestaat uit het dijbeen, de knieschijf, het kuitbeen en het scheenbeen. Van een beenfractuur kan gesproken worden bij een scheurtje in een van deze botten, maar ook bij een verbrijzeling van de botten. Een beenbreuk is ernstig letsel en dient direct behandeld te worden. Als uw scheenbeen breekt, dan breekt uw kuitbeen vaak ook. Het kuitbeen kan echter ook alleen breken. De kans dat een dijbeen breekt is niet zo groot: er is veel druk nodig om het dijbeen te breken. Een operatie is vaak noodzakelijk omdat er door het breken instabiliteit ontstaat aan de pezen, spieren, bloedvaten of zenuwen.

Polsbreuk

De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes, het spaakbeen en de ellepijp. Bij een polsbreuk is er sprake van een breuk van de ellepijp, het spaakbeen of beide botten. Ook bij een polsbreuk is er naast het botletsel ook altijd een kneuzing van de weke delen, zoals de pezen, de spieren, de vaten en de zenuwen. Indien er geen verplaatsing van de botstukken is, dan wordt er alleen een gipsspalk aangelegd. Mochten de botstukken te veel verplaatst zijn, dan moet het bot worden teruggeplaatst. Als er dan nog sprake is van een ernstige breuk met een slechte stand, dan zou er wellicht geopereerd moeten worden.

Gebroken rib/ribben

De ribben zijn beenderen die lopen van de wervelkolom richting het borstbeen. Een mens heeft twaalf (soms dertien) ribben aan beide kanten. Een ribfractuur kan ontstaan door letsel waarbij de borstkas met kracht wordt ingedrukt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verkeersongeval. De arts kan helaas meestal weinig doen bij een ribfractuur; het geneest over het algemeen vanzelf. Rust is noodzakelijk en er kan eventueel pijnstilling genomen worden.

Enkelbreuk

De enkel is het gewricht tussen de voet en het onderbeen. De botten van de enkel worden door de enkelbanden bij elkaar gehouden. De enkel bestaat uit het scheenbeen, de kuitbeen en het sprongbeen in de voet. Bij een gebroken enkel is het kuitbeen en/of het scheenbeen gebroken. Hierdoor ontstaan er twee of meer losse botstukken. Als de stukken bot nog goed op elkaar staan dan wordt een behandeling met gips gegeven. Is dit niet het geval, dan moet de arts de botten weer op de goede plek zetten en wordt er daarna gips om het onderbeen gezet. Hierbij is meestal een operatie nodig.

Ferme Letselschade Advocaten

Heeft u letselschade opgelopen? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.