Osteosynthese is een techniek waarbij platen, schroeven of pinnen worden gebruikt om gebroken beenderen weer in de juiste positie te plaatsen. De materialen die bij osteosynthese gebruikt worden zijn gemaakt van niet-magnetisch materiaal zoals roestvrij staal of titanium. Het voordeel van osteosynthese is dat de verschillende delen beter aan elkaar groeien en het gebroken lichaamsdeel weer sneller gebruikt kan worden.

Osteosynthese bij verschillende breuksoorten

Bij een enkelbreuk worden vaak platen en schroeven gebruikt. Bij een breuk van het dijbeen of het scheenbeen kunnen in het bot een lange nagel en schroeven aangebracht worden. Bij verplaatste breuken in de vingers wordt er soms gebruik gemaakt van kleine pinnen (Kirschnerpinnen) die door de huid aangebracht worden in het bot.

Pinnen zijn in de meeste gevallen tijdelijk en worden verwijderd zodra het bot goed genoeg genezen is. Chirurgische staven en platen kunnen verwijderd worden of blijven zitten; dit hangt af van het type letsel, de plaatsing en de mate van stabilisatie.

Als er meerdere botbreuken in verschillende lichaamsdelen zijn opgelopen, zijn er vaak meerdere operaties nodig om de botten weer goed te zetten. Bij complexe botbreuken is er helaas vrijwel altijd sprake van blijvend letsel zoals beperkingen bij het lopen, bukken of tillen.

Pijnklachten na osteosynthese

Na het plaatsen van osteosynthesemateriaal kunt u pijnklachten zoals drukpijn, ontsteking en irritatie van de huid ervaren. In dat geval kan er besloten worden om tijdens een nieuwe operatie de osteosynthesematerialen te verwijderen. De breuk moet dan wel al zijn genezen. Dit gebeurt vaak een jaar na de ingreep.

De chirurg maakt tijdens de operatie een operatiesnede in het litteken van de vorige operatie. Het osteosynthesemateriaal wordt dan vrij gelegd en verwijderd. Vervolgens wordt de wond gehecht. Er bestaat een mogelijkheid op complicaties zoals wondgenezingsstoornissen, nabloedingen en zenuwletsel bij deze operatie.

Voorbehoud plaatsen osteosynthesemateriaal

Als een risico zich na een aantal jaar pas aandient, kan een slachtoffer onder bepaalde voorwaarden op de zaak terugkomen. Dit staat dan opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Een voorbehoud doet zich ook voor wanneer osteosynthesemateriaal later toch verwijderd moet worden.

Ferme Letselschade Advocaten

Heeft u letselschade (waarbij osteosynthesemateriaal in uw lichaam is geplaatst) opgelopen? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.

De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.