Dagelijks maken vele mensen gebruik van het openbaar vervoer. Meestal verloopt de rit veilig, maar net als in het gewone verkeer bestaat het risico op een ongeval. U kunt dus in het openbaar vervoer letsel oplopen. Dit gebeurt vaker dan in de media bericht wordt. Elke dag lopen mensen letsel op tijdens hun reis per trein, tram, bus, taxi of metro.
Zorgplicht vervoerder
Als u letselschade oploopt in het openbaar vervoer, kunt u bijna altijd de vervoerder aansprakelijk stellen. De vervoerder heeft namelijk volgens de wet (Personenvervoer) een zorgplicht. Hij dient u veilig naar de plaats van bestemming te brengen.
Toch gaat dit niet altijd goed. Hoe u moet handelen als u letselschade heeft opgelopen in het openbaar vervoer leest u in deze blog.
Ongevallen in het openbaar
Letselschade in het openbaar vervoer kan op allerlei manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door:
- een aanrijding met een ander voertuig of een persoon,
- het plotseling hard remmen van de chauffeur,
- vallen bij het instappen of uitstappen,
- onveilig rijgedrag van de chauffeur.
De vorm van letselschade die wordt opgelopen varieert dan ook van lichte schaafwonden tot ernstigere vormen van letsel, zoals niet-aangeboren hersenletsel. Afhankelijk van uw letsel kunt u te maken krijgen met zeer hoge kosten. Als de vervoerder aansprakelijk is, heeft u recht op schadevergoeding.
Aansprakelijk stellen van vervoerder
Als u letselschade oploopt tijdens het openbaar vervoer, dient u dit (indien mogelijk) direct te melden bij de bestuurder of conducteur en de vervoersmaatschappij. Ook is het raadzaam om contactgegevens van omstanders te verzamelen, zodat u getuigen heeft.
Bezoek het liefst zo snel mogelijk na het ongeval een huisarts. De huisarts kan dan vaststellen dat de letselschade die u heeft opgelopen veroorzaakt is door het ongeluk. De klachten worden in een medisch dossier vastgelegd.
U dient de vervoersmaatschappij aansprakelijk te stellen. Dit kunt u doen middels een schriftelijke aangetekende brief waarin u aangeeft wat er gebeurd is en wat uw schade is. Hiervoor geldt een verjaringstermijn van 3 jaar. Oftewel, u moet de vervoerder binnen 3 jaar na het ongeval aansprakelijk stellen. Als de aansprakelijkheid wordt erkend, kunt u schade claimen.
Schakel juridische hulp in
Zelf schade claimen is niet gemakkelijk. Bovendien is de berekening van schadevergoeding bij letsel zeer complex. Als u letselschade heeft opgelopen in het openbaar vervoer is het daarom verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Deze weet namelijk precies wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat u een maximale schadevergoeding krijgt.
Letselschade advocaat Utrecht
Een ongeval heeft ingrijpende gevolgen. De ervaren advocaten van Ferme Letselschade helpen u graag om uw leven weer op de rit te krijgen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
Naast het beschikken over voldoende juridische kennis is het belangrijk om op het juiste moment op medisch of arbeidsdeskundig gebied de juiste mensen bij een zaak te betrekken. Wendy is hierin zeer gedreven en deskundig. Wendy is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en lid van de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: