Gordelkorting: u bent automobilist en raakt verzeild in een verkeersongeval. Hierbij loopt u letselschade op. Deze schade ziet u graag vergoed door de aansprakelijke partij, maar u had uw gordel niet om. Kunt u nu fluiten naar uw centen?

Gelukkig niet. Het kan er wel voor zorgen dat u een lager bedrag uitgekeerd krijgt dan wanneer u uw gordel wel had omgehad. Dit wordt ook wel de gordelkorting genoemd.

Wat is gordelkorting?

De gordelkorting betekent dat u wordt gekort in de schadevergoeding die u van de aansprakelijke partij ontvangt, omdat u tijdens het ongeval geen gordel droeg. Deze korting is doorgaans 25%.

Voorbeeld gordelkorting berekening

Stel: u heeft letselschade geleden waarvan het totaal 10.000 euro bedraagt. De verzekeraar van de aansprakelijke partij vergoedt in het geval dat u geen gordel droeg nog 75%, dus 7.500 euro. Hierop is een korting van 25%, ofwel 2.500 euro op ingehouden.

U ontvangt alsnog een bedrag, maar wel fors minder dan wat u had ontvangen wanneer u wel een gordel had gedragen. Deze regeling is er natuurlijk niet voor niets: het dragen van een gordel is verplicht en beperkt de letselschade bij een ongeval aanzienlijk, blijkt uit verschillende onderzoeken.

De billijkheidstoets

In de praktijk is het niet altijd eerlijk om een korting van 25% toe te passen wanneer een slachtoffer van een verkeersongeluk geen gordel droeg. Daarom wordt dit percentage nog wel eens bijgesteld. Dit wordt ook wel de billijkheidstoets genoemd.

Percentage gordelkorting verlagen

Het percentage wordt bij de toepassing van de billijkheidstoets veelal verlaagd. Dit gebeurde bijvoorbeeld in een zaak bij de Rechtbank Rotterdam. Na de billijkheidstoets werd de korting vastgesteld op 15%. De rechtbank gaf hier een aantal redenen voor. Zo nam de rechtbank in het oordeel mee dat de bestuurder van de auto waarin het slachtoffer zat, gevaarlijk reed, ondanks dat hij daar door het slachtoffer op was aangesproken. Bovendien had het slachtoffer een lift nodig vanaf een afgelegen industrieterrein, laat op de avond, en was er geen alternatief vervoer.

Ook acht de rechtbank het voorstelbaar dat het slachtoffer “gezien haar jeugdige leeftijd, enige groepsdruk ervaarde om bij de bestuurder en haar zussen in de auto te stappen”. Tot slot neemt de rechtbank de ernst van het opgelopen letsel mee in de beoordeling.

Hulp van een letselschadeadvocaat

Heeft u letselschade opgelopen vanwege een verkeersongeval waarbij u uw gordel niet omhad? Dan is het raadzaam om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen die u kan informeren en bijstaan bij het claimen van de schadevergoeding waar u recht op heeft.

De ervaren en gespecialiseerde advocaten van Ferme Letselschade Advocaten hebben jarenlange ervaring en staan landelijk slachtoffers bij. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt dan gerust contact met ons op.