Diffuus axonaal letsel, ook wel diffuse axonal injury (hierna: DAI) is een vorm van traumatisch hersenletsel. Dit letsel kan ontstaan als er schade is aan de lange verbindingsvezels in de hersenen (de axonen). Diffuse schade is vaak over een groter deel van de hersenen verspreid dan focale (plaatselijke) schade. DAI zorgt doorgaans voor verschillende cognitieve en fysieke beperkingen.
Het ontstaan van DAI
DAI kan ontstaan door een plotselinge versnelling of vertraging van het hoofd zoals bij een auto-ongeluk of bij een val. De harde krachten, vaak met snelle voor- en achterwaartse bewegingen of draaibewegingen, werken in op het hoofd waardoor het letsel ontstaat. De hersenen worden daarbij geschud wat schade aan de axonen veroorzaakt. Deze axonen scheuren dan af.
De axonen zijn verbindingen tussen hersencellen die signalen doorgeven aan andere hersencellen. Na de beschadiging lukt dat niet (goed) meer. Door het scheuren van de axonen komen er stofjes vrij waardoor de gehele zenuwcel kan afsterven. De omliggende hersenzenuwen kunnen hierdoor ook afsterven.
Gradaties bij DAI
Omdat er vaak op meerdere plekken in de hersenen schade aan de axonen is opgetreden zijn er meerdere gradaties in ernst te onderscheiden:
- DAI I: alleen in de grote hersenen zijn afwijkingen op de overgang van grijze stof (de plek waar informatie wordt verwerkt) naar witte stof (de verbindingen tussen de zenuwcellen). Dit is de minst erge vorm;
- DAI II: ook verbindingen in de hersenbalk zijn beschadigd;
- DAI III: er is hierbij ook schade aan axonen in de kleine hersenen.
Het onderzoeken van DAI
Omdat DAI plaatsvindt op cellulair niveau, waardoor het veel te klein is om te zien, is diffuus letsel doorgaans moeilijk te zien op een CT-scan. Alleen onder een microscoop is het te zien. Een microscoop kan echter alleen gebruikt worden na het overlijden van een patiënt. In enkele gevallen worden er wel bloedinkjes gezien die op een CT-scan eruit zien als kleine witte puntjes.
Op MRI-beelden is de kans groter om afwijkingen te ontdekken. Toch komt het regelmatig voor dat ook hiermee de hersenbeschadigingen niet kunnen worden aangetoond.
De impact
De ernst van de klachten varieert van minimale zeer tijdelijke schade tot zware en blijvende invaliditeit. Sommige mensen overlijden aan DAI. De niet-zichtbare gevolgen kunnen zeer groot zijn en het leven ernstig beperken.
Veel hersenletselgetroffenen hebben te maken met vooroordelen vanuit hun omgeving omdat je aan de buitenkant niets aan hen kunt zien. De gevolgen van het letsel kunnen over het hoofd gezien worden, of erger nog, niet geloofd worden. Het kan lang duren voordat mensen in de omgeving begrijpen dat veranderingen aan een persoon een gevolg van hersenletsel kan zijn. Dit kan tot veel onbegrip en frustratie leiden door de omgeving, maar ook door de persoon met hersenletsel zelf.
Lees ook: de onzichtbare gevolgen van niet-aangeboren-hersenletsel (NAH).
Een Neuropsychologisch onderzoek (NPO) kan veel verborgen handicaps aan het licht brengen, maar dit kan heel prijzig zijn. Een NPO onderzoekt psychologische verschijnselen en functies met een veronderstelde neurologische achtergrond.
Symptomen die kunnen horen bij diffuus axonaal letsel zijn: bewustzijnsverlies, geheugenverlies, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, moeite met spreken en bewegen en gedragsveranderingen.
De behandeling
De behandeling van diffuus axonaal letsel richt zich op het stabiliseren van de patiënt, het beheersen van de symptomen en het bevorderen van herstel. Hierbij kan gedacht worden aan logopedie voor communicatieproblemen of fysiotherapie om motorische vaardigheden en zelfredzaamheid te verbeteren.
NAH door een ongeval
Heeft u NAH (niet-aangeboren hersenletsel) opgelopen door een ongeval of incident dat door iemand anders werd veroorzaakt? Dan heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Hiervoor dient u de tegenpartij allereerst aansprakelijk te stellen. Indien de tegenpartij zijn of haar aansprakelijkheid erkent, kunt u een schadevergoeding claimen.
Meer over het aansprakelijk stellen van een tegenpartij leest u in onze blog: Schadevergoeding claimen bij niet-aangeboren hersenletsel
Aangezien NAH een complexe aandoening betreft, waar u in veel gevallen te maken kunt krijgen met (onzichtbare) toekomstschade, is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in de arm te nemen.
Letselschadeadvocaat Utrecht
Bent u op zoek naar een ervaren letselschadeadvocaat? Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het vaststellen van schade en het gehele letselschadeproces.
Wij hebben veel ervaring met gecompliceerde zaken en cliënten die hersenletsel (NAH) hebben opgelopen. Neem contact op voor een kennismaking.
Hanneke is een aantal jaar werkzaam geweest als advocaat bij twee toonaangevende letselschadekantoren in Amersfoort en Utrecht. Medio 2017 heeft zij Ferme Letselschade Advocaten opgericht, samen met Wendy Boer. Hanneke is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en is aangesloten bij de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: