Als u als zzp’er werkzaam bent, dient u rekening te houden met verschillende zaken. Het is verstandig om na te gaan welke verzekeringen u nodig heeft. Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is een aansprakelijkheidsverzekering een van de belangrijkste verzekeringen die u als zzp’er dient te hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering

Net als veel andere verzekeringen, is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor de meeste beroepen wettelijk niet verplicht. Toch is het verstandig om als zzp’er een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekeringn (AVP) niet voldoende voor zzp’er

Als u tijdens uw werk schade veroorzaakt bij de opdrachtgever, dan bent u hier met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet voor verzekerd. Deze verzekering dekt namelijk geen schade die is veroorzaakt tijdens werktijd. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering doet dit wel.

Er zijn twee soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen:

  1. beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
  2. bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

De BAV dekt de vermogensschade van eventuele (beroeps)fouten die u als ondernemer in de uitoefening van uw beroep veroorzaakt. Bij sommige juridische en administratieve beroepen is deze verzekering verplicht. Bijvoorbeeld voor advocaten, notarissen en financieel adviseurs.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De AVB dekt de schade die wordt toegebracht aan derden; dat kan zowel zaakschade als personenschade zijn (letselschade). Deze verzekering is niet verplicht, maar wordt steeds vaker door opdrachtgevers vereist. Zonder AVB kunt u dus belangrijke opdrachten mislopen.

Letselschade bij opdrachtgever

Schade veroorzaakt bij de opdrachtgever kan uiteenlopen van een kapotte laptop door een kop koffie die eroverheen valt, tot ernstige letselschade na een arbeidsongeval.

De kans op een arbeidsongeval met letselschade is natuurlijk gedeeltelijk afhankelijk van het beroep dat u uitoefent. Bij fysieke arbeid is de kans op een arbeidsongeval groter, bijvoorbeeld een valpartij door rondslingerend handgereedschap. Letselschade kan echter in elke beroepsgroep en in elke omgeving ontstaan. Uw opdrachtgever kan bijvoorbeeld ook hete koffie over zich heen krijgen of struikelen over het snoer van een laptopoplader.

De kosten van letselschade kunnen flink oplopen. Als startende ondernemer kunt u deze kosten meestal zelf niet betalen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor dergelijke schadeposten.

Letselschade opgelopen als zzp’er

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat u letselschade oploopt bij de opdrachtgever. De opdrachtgever dient te zorgen voor een veilige werkplek. Wanneer letselschade wordt opgelopen tijdens werkzaamheden, kan de opdrachtgever in veel gevallen aansprakelijk gesteld worden. Lees ook: zzp’ers en letselschade.

Aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht wel verstandig

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht, maar wel verstandig. Een ongeluk is immers nooit volledig te voorkomen.

Letselschade advocaat Utrecht

Ferme Advocaten heeft veel ervaring in het bijstaan van slachtoffers van letselschade veroorzaakt door een arbeidsongeval. Wilt meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.