Het is weer december: normaal gesproken de tijd van de kerstborrels en kerstdiners. Vaak wordt daarbij nog een lekker wijntje gedronken. Tijdens en in de periode voor de kerstdagen voert de politie daarom vaak meer alcoholcontroles uit: de meeste ongelukken veroorzaakt door een bestuurder onder invloed vinden in deze periode plaats.
Alcohol en drugs in het verkeer is strafbaar
Drugs en alcohol hebben bij verkeersongevallen in de afgelopen jaren steeds vaker een rol gespeeld, waarbij slachtoffers letsel hebben opgelopen of soms zelfs zijn overleden. Het is algemeen bekend dat de reactiesnelheid van bestuurders lager is als zij onder invloed verkeren. Daardoor is de kans groter dat er een ongeval gebeurd waarbij de slachtoffers letselschade oplopen. Art. 8 lid 1 van de Wegenverkeerswet verbiedt het daarom om onder invloed een voertuig te besturen:
Het is een ieder verboden een voertuig te besturen, als bestuurder te doen besturen of als begeleider op te treden, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen of tot behoorlijk te begeleiden in staat moet worden geacht.
Rijden onder invloed van drank of drugs is dus strafbaar. Bij overtreding van dit verbod kan een gevangenisstraf of een geldboete worden opgelegd, of kan het rijbewijs worden ingenomen. Ook kan de Educatieve Maatregel Alcohol worden opgelegd.
Beschonken bestuurder persoonlijk aansprakelijk
Naast de straf die de rechter op kan leggen, kan het ook nog zo zijn dat de bestuurder die onder invloed heeft gereden, persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schadevergoeding van het ongeval. Vaak is het rijden onder invloed namelijk niet verzekerd in de verzekeringspolissen: daarin is vaak opgenomen dat de schade niet is verzekerd als er sprake is van bijvoorbeeld alcoholgebruik boven de wettelijke limiet.
De verzekeraar die aan het slachtoffer van het ongeval een schadevergoeding heeft uitgekeerd, kan de schadevergoeding daarom direct verhalen op de bestuurder die onder invloed heeft gereden. Dit bedrag kan hoog oplopen. De verzekeraar kan dit op grond van art. 15 lid 1 Wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (afgekort met WAM). De verzekeraar spreekt dan direct de bestuurder aan en niet de verzekering van de bestuurder, omdat die verzekeraar in dit soort gevallen niet de schade vergoedt.
Let op: kentekenhouder ook aansprakelijk
Het is daarbij nog belangrijk dat de verzekeraar die de schadevergoeding heeft uitgekeerd aan het slachtoffer van het ongeval, de schade ook kan verhalen op de kentekenhouder van het voertuig dat bij het ongeval betrokken was: let hier dus op bij het uitlenen van de auto. Ook is het belangrijk hierop te letten wanneer je een auto op naam hebt staan waar iemand anders gebruik van maakt.
Ferme Letselschade Advocaten
De ervaren letselschadespecialisten van Ferme Letselschade Advocaten hebben kunnen slachtoffers van een verkeersongeval bijstaan in het verhalen van hun schade. Bent benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.
Naast het beschikken over voldoende juridische kennis is het belangrijk om op het juiste moment op medisch of arbeidsdeskundig gebied de juiste mensen bij een zaak te betrekken. Wendy is hierin zeer gedreven en deskundig. Wendy is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en lid van de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: