Elk jaar gebeuren er veel verkeersongevallen waarbij bijrijders gewond raken of zelfs overlijden.

Zo overleed er dit jaar een bijrijder in Uddel, omdat de bestuurder van de auto tegen een boom botste. Een andere bijrijder in Enschede liep verwondingen op nadat de auto werd doorboord door een houten balk.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid als een bijrijder letselschade oploopt?

Bijrijders recht op volledige schadevergoeding

Als bijrijder heeft u bijna altijd recht op een volledige schadevergoeding. De schadeclaim kan worden ingediend bij de verzekeringsmaatschappij van de bestuurder. Als later blijkt dat de andere tegenpartij aansprakelijk is, dan zullen de verzekeraars dit onderling met elkaar regelen.

Schaderegeling Schuldloze Derde

Dankzij de Schaderegeling Schuldloze Derde hoeft u als bijrijder niet te wachten totdat de gehele letselschadezaak tussen de betrokken partijen afgehandeld is. De aansprakelijkheid van een van de andere partijen hoeft dus nog niet erkend te zijn.

Deze regeling is in het leven geroepen omdat bijrijders vaak lang op schadevergoeding moesten wachten door langlopende aansprakelijkheidsdiscussies tussen verzekeraars. Door deze regeling worden bijrijders nu sneller geholpen.

Eigen schuld door bijrijders

Er zijn situaties waarin u als bijrijder zelf (deels) aansprakelijk bent voor het letsel dat u opgelopen heeft. U kunt dan geen schadevergoeding claimen bij de bestuurder. Dit geldt voor de volgende situaties:

  • U droeg geen autogordel toen het ongeluk plaatsvond.
  • U bent bewust meegereden met een dronken automobilist.
  • U bent bewust meegereden met een bestuurder zonder rijbewijs.

In bovengenoemde situaties heeft u er zelf voor gekozen om uw veiligheid in gevaar te brengen. Desondanks blijkt in de praktijk dat de bijrijder ook in deze situaties nog ten minste 50% van de schade vergoed krijgt. 

Letselschadeadvocaat Utrecht

Als slachtoffer van een verkeersongeval komt er veel op u af. De schade dient vastgesteld te worden en u dient een schadevergoeding te claimen bij de verzekeringsmaatschappij. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met een letselschadeadvocaat die u dit werk uit handen kan nemen. Een letselschadeadvocaat is vaak gratis voor het slachtoffer. Dat is in de wet bepaald. Lees hier meer over op onze pagina: Kosten.

 

Wilt u weten waar u aan toe bent of bent u benieuwd naar wat een letselschadeadvocaat in uw geval kan betekenen? Neem dan contact op met Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht.