In Nederland lopen jaarlijks ruim 150.000 mensen hersenletsel (nah) op door een klap of stoot tegen het hoofd. Dit varieert van een lichte hersenschudding tot ernstig hersenletsel met blijvende gevolgen.  

Vooral hersenschuddingen komen veel voor, omdat dit overal kan worden opgelopen. Zelfs tijdens sporten, zoals voetbal en rugby, ontstaan vaak hersenschuddingen. De gevolgen van een hersenschudding worden vaak onderschat, maar kunnen een grote impact hebben op het verdere leven. Bovendien kan het maanden duren voordat iemand volledig hersteld is van een hersenschudding. Veel patiënten krijgen te horen dat ze met hun klachten moeten leren leven. Sommigen ondergaan intensieve therapieën met gering resultaat.

In Amerika is een kliniek die een speciale therapie aanbiedt aan mensen die een hersenschudding hebben opgelopen. De meeste patiënten die zich hier laten behandelen zijn binnen een week opgeknapt. Deze relatief nieuwe therapie is erg populair onder Nederlandse patiënten en daarom willen de oprichters een tweede vestiging in Nederland openen.

CFX-kliniek

De zogeheten CFK-kliniek bevindt zich in de Amerikaans stad Provo (Utah) en richt zich op activatie van de hersenen aan de hand van multitask-, concentratie- en ontspanningsoefeningen. Bij meeste mensen die zich hier laten behandelen, is sprake van licht traumatisch hersenletsel. 75% van de patiënten ervaart binnen een week verbetering.

Een behandeling kost al gauw rond de 7000 euro, exclusief reis- en verblijfkosten, en wordt momenteel niet vergoed door zorgverzekeraars, mede omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze methode werkt. Veel Nederlandse patiënten die een behandeling ondergaan, hebben een groot deel van de kosten betaald via sponsoracties en crowdfunding.

Kliniek voor hersenschudding naar Nederland

Door de grote populariteit van deze kliniek onder Nederlanders met een hersenschudding, is het plan van de oprichters om binnen 2 à 3 jaar een tweede vestiging te openen in Nederland. Dit meldt het AD in een nieuwsartikel uit 2019.

De tweede vestiging zal toekomstige patiënten uit Nederland flink wat kosten besparen, maar zal tegelijkertijd ook als een brug dienen naar heel Europa.

Door de afwezigheid van wetenschappelijk bewijs wordt er door neurowetenschappers gemengd gereageerd op de behandeling en er wordt ook gesproken over een placebo-effect. Desondanks liegen de resultaten er niet om en daarom is de opening van de kliniek een positieve ontwikkeling voor Nederlanders en Europeanen die lijden aan de gevolgen van een hersenschudding.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Of bent u op zoek naar een letselschadeadvocaat met ervaring op het gebied van nah, waaronder hersenschuddingen?

Bij gecompliceerde zaken als letselschade door een hersenschudding is het altijd verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag! Neem contact op voor een kennismaking.