Als u op de fiets wordt aangereden door een automobilist, bent u als zwakkere verkeersdeelnemer wettelijk beschermd. Dit betekent dat de automobilist aansprakelijk is en voor minimaal 50% de schade dient te vergoeden, ook al heeft u als fietser zich niet aan de verkeersregels gehouden.

Deze aansprakelijkheidsregel is bedoeld als extra bescherming voor de zwakkere verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers).

Maar geldt deze regel ook in het geval van een aanrijding met een elektrische fiets?

Aansprakelijkheid elektrische fietsen

Elektrische fietsen worden steeds populairder. Door deze toenemende populariteit neemt het aantal verkeersongevallen met een elektrische fiets toe.

Op de vraag “Wie is aansprakelijk bij een ongeluk tussen een automobilist en een elektrische fietser?”, is het antwoord afhankelijk van het soort elektrische fiets waarmee het ongeluk plaatsvond. Er zijn namelijk verschillende soorten elektrische fietsen. Deze soorten verschillen in de maximumsnelheid die met trapondersteuning bereikt kan worden.

  • Rijdt u een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 25 km/h? Dan betreft het een standaard elektrische fiets en geldt de genoemde wettelijke bescherming bij een aanrijding. Op een standaard elektrische fiets wordt u namelijk gezien als een zwakkere verkeersdeelnemer.
  • Rijdt u een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 km/h en is deze voorzien van een kenteken? Dan betreft het een snelle variant van een elektrische fiets, een speed pedelec, en gelden de regels van een bromfiets. U wordt dan gezien als een sterke verkeersdeelnemer. Er geldt dan geen extra wettelijke bescherming bij een aanrijding met een automobilist. Degene die schuldig is aan het ongeluk is in dit geval ook aansprakelijk. Vandaar dat een WA-verzekering voor speeds pedelecs verplicht is.

Aansprakelijkheid bij opzet of overmacht

Er zijn uitzonderingen op de aansprakelijkheidsregel voor zwakke verkeersdeelnemers. Zo geldt de regel niet indien de elektrische fietser het ongeluk met opzet heeft veroorzaakt of indien er sprake is van overmacht. In de praktijk blijkt overmacht echter moeilijk te bewijzen.

Letselschade met elektrische fiets

Door de beschermende aansprakelijkheidsregeling is het soms niet duidelijk wie aansprakelijk is na een ongeval met een elektrische fiets.

Het is daarom verstandig om tijdig een letselschadeadvocaat in te schakelen. Deze kan u adviseren over verkeersaansprakelijkheid en u helpen met het in kaart brengen van uw schade. Vervolgens kan bepaald worden of de schade verhaald kan worden bij de tegenpartij en welke stappen daarvoor nodig zijn.

Letselschadeadvocaat Utrecht

Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding toen u op een elektrische fiets reed? Ferme Advocaten helpt u graag bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Neem contact op voor een kennismaking of om uw situatie te bespreken.