De WGBO regelt de geneeskundige behandelovereenkomsten tussen patiënten en zorgverleners. De WGBO is een dwingende wet: de contractsvrijheid wordt middels deze wet voor de zorgverlener beperkt. Geen andere overeenkomst of afspraak kan worden gemaakt die in strijd is met deze wet. De WGBO is onder andere belangrijk in het geval van letselschade door een medische fout.

Rechten voor de patiënt

De WGBO bevat meerdere rechten die patiënten hebben tegenover een zorgverlener:

  • Het recht op vertegenwoordiging;
  • Het recht op privacy;
  • Het recht op een second opinion;
  • Het recht op informatie;
  • Het recht op toestemming voor een medische behandeling;
  • Het recht om gegevens uit het medisch dossier te laten vernietigen;
  • Het recht om een eigen verklaring aan het medisch dossier toe te voegen.

Plichten voor de patiënt

Als een patiënt hulp vraagt aan een zorgverlener ontstaat er automatisch een overeenkomst met bepaalde plichten. Zo mag een patiënt de medische situatie niet anders voordoen dan het is en moet de patiënt de zorgverlener eerlijk en volledig inlichten. Ook moet iemand zo goed mogelijk meewerken aan een behandeling. Ten slotte is de patiënt verplicht te betalen voor de zorg.

Het medisch dossier

Hulpverleners zijn op grond van de WGBO verplicht een dossier op te stellen voor hun patiënten. Hierin staan alle gegevens omtrent de gezondheid en de behandeling van de patiënt. De arts kan zelf beoordelen welke gegevens in de toekomst noodzakelijk zullen zijn voor een goede hulpverlening.

Door de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) is een richtlijn opgesteld waarin staat op welke wijze artsen wegens hun beroepsgeheim medische gegevens mogen verzamelen, opslaan, uitwisselen of anders mogen gebruiken.

Zwijgplicht arts

Een arts heeft een zwijgplicht die ruim uitgelegd moet worden. Alles wat de arts over de patiënt te weten komt, mag niet gedeeld worden zonder toestemming van de patiënt. De zwijgplicht komt in verschillende wetten voor.

Het opzettelijk schenden van de geheimhoudingsplicht is bijvoorbeeld op grond van artikel 272 WvSr strafbaar gesteld. De zwijgplicht voor alle beroepsbeoefenaren in de individuele gezondheidszorg is vastgelegd in artikel 88 van de Wet BIG. Verder staat in de WGBO de zwijgplicht vermeld in artikel 7:457 lid 1 BW.

Privacy recht

Een eigen medisch dossier mag altijd worden ingezien door de patiënt zelf. De zorgverlener moet dit dossier voor 15 jaar bewaren; hierna moet het worden vernietigd. Deze termijn kan verlengd worden indien een patiënt een erfelijke aandoening heeft of als er een juridische procedure loopt waarbij medische informatie nodig is.

De zorgverlener kan voor een onderzoek een medisch dossier anonimiseren. De gegevens mogen dan ook voor langer dan 15 jaar opgeslagen worden.

Tussen hulpverleners die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de behandelingsovereenkomst geldt de zwijgplicht niet indien het verstrekken van informatie noodzakelijk is voor de door hen te verrichten werkzaamheden. Hierbij is dus geen toestemming van de patiënt nodig. Wel moet de manier van informatieverstrekking kenbaar zijn voor de patiënt.

Ferme Letselschade Advocaten

De ervaren letselschadespecialisten van Ferme Letselschade Advocaten hebben kunnen slachtoffers van een ongeval bijstaan in het verhalen van hun schade. Bent benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.