Vaak ontstaat letselschade door plotselinge gebeurtenissen: een ongeval of een medische fout. Toch zijn er ook sluipende oorzaken die steeds meer invloed krijgen op uw leven en uiteindelijk voor veel problemen kunnen zorgen. Zo ook Repetitive Strain Injury klachten, tegenwoordig ook wel Klachten aan Arm, Nek en Schouders (KANS) genoemd.

KANS-klachten vallen binnen het kader beroepsziekten en worden veroorzaakt door fysieke overbelasting. “Fysieke belasting is naast psychosociale arbeidsbelasting nog altijd de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Van alle verzuimdagen is 30% te wijten aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat”, meldt een onderzoek van TNO uit 2018.

Hoe KANS-klachten ontstaan

KANS-klachten is een verzamelnaam voor veel verschillende klachten van spieren en de bovenste extremiteit van het bewegingsstelsel: rug, schouders, nek, armen, ellenbogen, polsen, vingers.

Klachten aan al deze lichaamsdelen ontstaan vaak wanneer u over een lange periode dezelfde bewegingen uitvoert, of wanneer u herhaaldelijk fysiek zware handelingen verricht. Soms gaat het gepaard met stress; dit kan de klachten verergeren. Een verkeerde houding achter de computer bij mensen op kantoor, of een dagelijks herhaalde knipbeweging bij kappers kunnen op den duur deze klachten veroorzaken.

De klachten beginnen veelal met lokale lichte pijn of stijfheid die weer verdwijnt na het uitvoeren van de beweging. Een pijnstiller innemen of een nacht slapen is dan vaak voldoende om toch gewoon te kunnen werken en diezelfde beweging weer te herhalen.

Ernstige gevolgen

Wanneer klachten te lang onderdrukt of genegeerd worden, kan dit leiden tot ernstige chronische klachten. Wanneer klachten 6 weken en langer aanhouden en helemaal niet meer weggaan, ook niet ’s nachts, en de gewrichten of spieren blijven stijf of koud en verkleurd door slechte doorbloeding, dan spreekt men van KANS-klachten.

Deze klachten kunnen zo erg zijn dat u niet meer in staat bent om te werken. Het overgrote deel van de mensen met deze klachten kunnen na een ruime periode van rust weer terug aan het werk. Toch wil dit niet zeggen dat er helemaal geen schade op kan treden.

Kan de opgetreden schade worden vergoed?

Wanneer een werknemer tijdens de uitoefening van het werk letsel oploopt, betekent dit vaak dat de werkgever zich niet aan een van zijn zorgplichten heeft gehouden. Onder de zorgplicht van de werkgever valt onder meer het juist inrichten van de werkplek en werkmaterialen van de werknemers.

Indien u kampt met ernstige fysieke klachten, moet er dus gekeken worden of de werkgever tekort is geschoten in zijn zorgplicht doordat u op een onverantwoorde manier aan het werk bent gezet. Dit gebeurt met behulp van de Arbowetgeving, medisch adviseurs en arbeidsdeskundigen.

Vaak kan het erg lastig zijn om de KANS-klachten volledig aan het werk toe te rekenen, omdat het niet zelden gepaard gaat met stress of persoonlijke omstandigheden. Indien een werknemer aannemelijk maakt dat de klachten door het werk zijn veroorzaakt, dan is het aan de werkgever om aan te tonen dat hij aan al zijn zorgplichten heeft voldaan. Kan hij dit niet, dan zal de aansprakelijkheid erkend worden. Als de aansprakelijkheid is erkend, kan alle schade op de werkgever worden verhaald.

Veelvoorkomende schadeposten bij KANS-klachten

Naast de vervelende fysieke klachten kan er ook sprake zijn van andere (vermogens)schadeposten. De meest voorkomende schadeposten zijn:

  • Zorgkosten, zoals het eigen risico en een eigen bijdrage voor verschillende soorten therapie of voor alternatieve geneeswijzen;
  • Kosten voor het afsluiten van een meeromvattende zorgverzekering;
  • Reiskosten naar behandelingen of afspraken;
  • Kosten voor (extra) huishoudelijke ondersteuning;
  • Geleden en nog te lijden verlies van inkomsten.

Letselschadeproces

Als u te maken heeft met langdurige RSI-klachten die veroorzaakt zijn door uw werkactiviteiten, dan is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Het verhaalproces van uw schade kan namelijk erg complex worden door de uitgebreide arbeidsomstandighedenwetgeving en het aansprakelijk stellen van uw werkgever.

Een gespecialiseerde advocaat kan u helpen met de aansprakelijkstelling en met het begroten van uw schade. Met de juiste advocaat kunt u de schadevergoeding krijgen waar u recht op hebt.

De advocaten van Ferme Letselschade Advocaten hebben jarenlange expertise in het bijstaan van mensen die door arbeidsomstandigheden letselschade hebben opgelopen.  Wij staan voor u klaar om u te helpen met uw gehele letselschadeproces. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.