Bij de behandeling van een letselschadezaak kan er een discussie ontstaan over de medische voorgeschiedenis van een slachtoffer. Zo kunnen bepaalde klachten die voor het ongeval al aanwezig waren, een rol spelen bij het bepalen van de omvang van de schade.
Mogelijk was u ook voor het ongeval al vatbaar voor nekklachten of depressieve klachten. Het is dan belangrijk om een onderscheid te maken tussen pre-existente klachten en de predispositie.
Pre-existentie
Wanneer klachten al voor het ongeval bestonden, wordt er gesproken van pre-existentie. Het kan zo zijn dat u na een ongeval nekklachten ervaart, terwijl u hier voor het ongeval al voor onder behandeling was.
Ook wanneer de klachten door het ongeval zijn verergerd, spreken we van pre-existentie. Dit kan blijken uit uw medische geschiedenis bij de huisarts of fysiotherapeut. Indien de klachten al voor het ongeval bestonden, en er dus ook zouden zijn geweest in de situatie zonder ongeval, vervalt de verplichting tot schadevergoeding voor de wederpartij.
Predispositie
Bij een predispositie heeft u al voor het ongeval bestaande aanleg of kwetsbaarheid voor bepaalde ziekten. Deze kwetsbaarheid heeft voor het ongeval nog niet tot klachten geleid, maar komt wel tot uiting in klachten ná het ongeval.
Gelukkig betekent dit niet direct dat uw schade niet meer wordt vergoed. De verzekeraar is verplicht zijn verzekerde ‘te nemen zoals hij of zij is’, met de bestaande kwetsbaarheden hierbij inbegrepen. Dit is echter niet onbeperkt.
Bij de beoordeling van de schade wordt een vergelijking gemaakt tussen uw huidige situatie en de hypothetische situatie zonder ongeval. Stel dat u ook zonder het ongeval dezelfde klachten zou hebben gehad (hypothetische situatie) dan dat u nu heeft (huidige situatie), kan de schadevergoedingsverplichting worden beperkt.
Discussie en advies
De juridische discussie over pre-existentie of predispositie kan enorm oplopen. Het zal per geval en per ziektebeeld beoordeeld moeten worden of er sprake is.
Het is daarom verstandig advies in te schakelen van een gespecialiseerde advocaat. Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpt u graag bij het verhalen van uw schade.
Twijfelt u of u uw bestaande klachten kunt verhalen op de wederpartij? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies.
Hanneke is een aantal jaar werkzaam geweest als advocaat bij twee toonaangevende letselschadekantoren in Amersfoort en Utrecht. Medio 2017 heeft zij Ferme Letselschade Advocaten opgericht, samen met Wendy Boer. Hanneke is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en is aangesloten bij de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: