Slachtoffers van een ongeval kunnen lange tijd in comateuze toestand komen te verkeren. Wanneer het slachtoffer na een coma de ogen opent en zelfstandig ademt, verkeert men vaak nog buiten bewustzijn. Het slachtoffer heeft dan een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) ontwikkeld.
Er is in Nederland een relatief kleine groep met een langdurige bewustzijnsstoornis, maar de impact die de LBS heeft op de slachtoffers en hun naasten is groot. De beperkingen als gevolg van de LBS zijn namelijk zeer ernstig.
Twee soorten stoornis na coma: NWS en MCS
Er zijn twee soorten langdurige bewustzijnsstoornissen: het niet-responsief waaksyndroom (NWS, dit werd vroeger de vegetatieve toestand genoemd) en de laagbewuste toestand (de minimally conscious state, MCS).
NWS na coma
Slachtoffers met NWS openen soms spontaan hun ogen, maar geven verder geen teken van bewustzijn. Zij hebben gedragsmatig gezien wel een slaap-waakritme. Met basale zintuiglijke prikkels proberen behandelaren de sensorsystemen van de het slachtoffer te activeren.
MCS na coma
Slachtoffers in de laagbewuste toestand (MCS) openen spontaan hun ogen en laten één teken of meer zien van zelf- of omgevingsbewustzijn. Zij verwerken emotionele en auditieve prikkels op een manier die bijna normaal is. Maar de slachtoffers zijn niet in staat om te communiceren of objecten te gebruiken op een functionele manier.
MCS wordt soms onderverdeeld in twee varianten: MCS+ en MCS-. Bij MCS+ kunnen slachtoffers simpele opdrachten uitvoeren. De behandeling focust zich meer op inhoudelijke prikkels, zoals het laten zien van foto’s.
Traumatisch hersenletsel kent betere kans op herstel
Patiënten waarbij de NWS is veroorzaakt door niet-traumatisch hersenletsel lijken de slechtste prognose te hebben. Patiënten met MCS door traumatisch hersenletsel hebben de beste prognose. Toch zegt het herstel van het bewustzijn weinig over het niveau waarop de het slachtoffer uiteindelijk kan functioneren.
Voor naasten heeft de laagbewuste toestand van het slachtoffer veel invloed. Het is lastig voor hen om hun naaste in een dergelijke toestand te zien. Zij hebben vaak te maken met stress en verdriet – ook de naasten zullen daardoor vaak begeleiding nodig hebben.
Ferme Letselschade Advocaten
De ervaren letselschadespecialisten van Ferme Letselschade Advocaten hebben kunnen slachtoffers of naasten van een slachtoffer van een ongeval bijstaan in het verhalen van hun schade. Bent benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.
Hanneke is een aantal jaar werkzaam geweest als advocaat bij twee toonaangevende letselschadekantoren in Amersfoort en Utrecht. Medio 2017 heeft zij Ferme Letselschade Advocaten opgericht, samen met Wendy Boer. Hanneke is lid van de Vereniging van Letselschade advocaten (LSA) en is aangesloten bij de Werkgroep Artsen en Advocaten (WAA).
Bel ons:
Gerelateerde berichten: