In landen zoals de Verenigde Staten werken advocaten vaak met het zogenaamde no cure no pay-systeem. Dit houdt kortgezegd in dat u alleen de kosten van uw advocaat hoeft te betalen wanneer u de rechtszaak wint. Bij verlies betaalt u niets.
In Nederland is het voor advocaten verboden om gebruik te maken van het no cure no pay-systeem. Dit grote financiële belang voor de advocaat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de onafhankelijkheid van de advocaat wordt aangetast of dat kleine zaken met weinig kans op succes te makkelijk worden afgewezen. Echter, per 1 januari 2014 wordt er bij wijze van proef een uitzondering op deze regel gemaakt voor overlijdens- en letselschadezaken en wordt aan advocaten de mogelijkheid geboden om een prijsafspraak te maken op basis van ‘no win no fee’.
No cure no pay en No win no fee: overeenkomsten en verschillen
Zoals gezegd is het bij letselschade- en overlijdenszaken toegestaan om met de advocaat een prijsafspraak te maken op basis van no win no fee. Dit lijkt op het eerdergenoemde no cure no pay. In beide gevallen is het bedrag dat wordt betaald aan de advocaat namelijk afhankelijk van of de zaak wordt gewonnen of niet.
Er zijn ook verschillen tussen de twee. Waar bij no cure no pay pas betaald wordt wanneer de zaak wordt gewonnen, geldt bij no win no fee dat het uurtarief wordt verhoogd door de advocaat als de aansprakelijkheid wordt erkend. Wanneer u de zaak verliest betaalt u dus een lager uurtarief dan wanneer u de zaak wint.
Een no win no fee afspraak: de voorwaarden
Naast het feit dat no win no fee slechts van toepassing is bij overlijdens- en letselschade zaken, gelden er op basis van de Verordening op de Advocatuur nog aanvullende regels voor gebruikmaking van een no win no fee afspraak tussen advocaat en cliënt.
- Ten eerste is het op basis van deze verordening niet toegestaan om te werken met een no win no fee afspraak wanneer op voorhand voor de advocaat al duidelijk is dat de zaak makkelijk te winnen is.
- Daarnaast is het op basis van de verordening aan de advocaat om schriftelijk vast te stellen hoe groot de kans op winst wordt geacht en hoeveel uren de advocaat denkt nodig te hebben voor de zaak. Hierna kan er een no win no fee afspraak kan worden gemaakt met de cliënt.
- Tot slot volgt uit de verordening dat de advocaat verplicht om deze afspraak te laten controleren door de Nederlandse orde van Advocaten.
Samenvattend is het in Nederland bij overlijdens- en letselschadezake sinds een aantal jaar mogelijk om rechtsbijstand te krijgen op basis van een no win no fee afspraak. Dit houdt in dat er een lager uurtarief wordt betaald totdat de aansprakelijkheid door de wederpartij wordt erkend. Bij winst betaalt u dus een hoger uurtarief dan bij verlies.
Ferme Letselschade Advocaten
Heeft u vragen over een no win no fee afspraak of meer in het algemeen over de afhandeling van de door u opgelopen letselschade? Dan is het raadzaam om in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen.
U kunt de kosten van het inschakelen van een letselschadeadvocaat mogelijk verhalen op uw rechtsbijstandsverzekeraar. De gespecialiseerde advocaten van Ferme Letselschade Advocaten kunnen u daarbij helpen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
Annemieke is 12,5 jaar werkzaam geweest als jurist bij de grootste rechtsbijstandverzekeraar van Nederland. Zij heeft jarenlange ervaring met het bijstaan van letselschadeslachtoffers en heeft uiteenlopende dossiers behandeld, van overzichtelijke schade tot langdurige en complexe letseldossiers. Begin 2020 is ze gestart bij Ferme Letselschade Advocaten.
Bel ons:
Gerelateerde berichten: