Neuropsychologisch onderzoek bij niet-aangeboren hersenletsel

Wanneer u door een ongeval hersenletsel oploopt, kan dit gevolgen hebben voor uw functioneren op de korte- en lange termijn. Het is in dit kader mogelijk om, tijdens of na de revalidatie, een neuropsychologisch onderzoek te laten uitvoeren. Zo’n onderzoek kan uw cognitieve kwaliteiten na het ongeval te meten. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij het inschatten van uw arbeidsvermogen in de toekomst.

Er worden over het algemeen twee soorten niet-aangeboren hersenletsel van elkaar onderscheiden: traumatisch hersenletsel en niet-traumatisch hersenletsel.
Bij traumatisch hersenletsel is er een kracht van buitenaf die invloed heeft op de hersenen. Denk aan een val of een klap op het hoofd. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een hersenschudding. De plek waarop het hoofd geraakt wordt, heeft invloed op welke cognitieve vaardigheden zijn aangetast. Bij niet-traumatisch hersenletsel kunt u denken aan een beroerte of een infectie.

Een neuropsychologisch onderzoek, ofwel NPO, geeft een beeld van de ernst van het hersenletsel. Er kunnen soms gevolgen van hersenletsel in kaart worden gebracht die op een MRI- of CT-scan niet te zien zijn. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek kunnen adviezen worden gegeven over hoe u bijvoorbeeld kunt re-integreren op uw werk of andere dagelijkse bezigheden weer kunt oppakken.

Uitvoeren van het onderzoek

Het onderzoek wordt over het algemeen samengesteld door een psycholoog en bestaat uit een vraaggesprek, een intelligentietest en andere cognitieve testen en vragenlijsten. Onder meer het geheugen, de concentratie het vermogen tot plannen en organiseren en de informatieverwerking wordt gemeten. Aan de hand van de resultaten van de test wordt een advies opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u in een rustige, prikkelarme omgeving moet werken, of dat u van uw werkgever een overzichtelijke takenlijst moet krijgen.

Vergoed door de zorgverzekering?

Een NPO wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraar, tenzij het onderzoek onderdeel is van een breder traject. Het is mogelijk dat, wanneer een NPO wordt afgenomen in het kader van het ingeschatte arbeidsvermogen, de werkgever het onderzoek vergoedt.

Heeft u hersenletsel opgelopen? De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces en met het verhalen van uw schade, zodat u zich kunt focussen op uw herstel. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.