Een fatbike is een combinatie tussen een e-bike en een mountainbike. De fiets staat bekend om zijn dikke banden. Fatbikes raken steeds vaker betrokken bij verkeersongevallen. Veel fatbikes zijn opgevoerd en kunnen daarom soms wel 50 kilometer per uur rijden.
Ongelukken met deze snelheden op fatbikes kunnen heel slecht aflopen, met vaak ernstig letsel tot gevolg. Het gevaar op ernstig letsel wordt nog eens groter doordat bestuurders vaak geen helm dragen.
Regels voor fatbikes
De regels die gelden voor fatbikes zijn hetzelfde als de regels die gelden voor andere elektrische fietsen (lees ook het artikel aanrijding met elektrische fiets: Wie is aansprakelijk?) De fiets mag trapondersteuning hebben tot 25 kilometer per uur, de motor mag een maximaal vermogen van 250 watt hebben en er moet worden mee getrapt om vooruit te komen.
Fatbikes die vooruitkomen zonder te trappen zijn niet per se illegaal, maar vallen dan onder de categorie bromfiets, snorfiets of speedpedelec. De bestuurder van een bromfiets of snorfiets moet minimaal 16 jaar oud zijn, een bromfietsrijbewijs hebben en een WA-verzekering hebben afgesloten. Als deze regels niet worden nageleefd is het rijden op zo’n fatbike alsnog illegaal.
Illegaal opgevoerde fatbike
Bij een ongeval met een illegaal opgevoerde fiets ben je als bestuurder volledig aansprakelijk voor de schade die is ontstaan. Ook de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) biedt geen dekking voor schade die is veroorzaakt met een illegale e-bike. Als u een ernstig ongeluk veroorzaakt met zo’n fiets en het slachtoffer kan bijvoorbeeld nooit meer werken, dan moet u al deze kosten vergoeden.
Aangereden door een fatbike
Een ongeluk met een fatbike wordt vaak als fietsongeval gezien. U heeft dan recht op een schadevergoeding. Omdat er geen kenteken op een fatbike zit, kun je een schadevergoeding echter niet rechtstreeks verhalen op de verzekeraar van de wederpartij.
Het is belangrijk om direct na het ongeluk bewijs te verzamelen en om u medisch te laten onderzoeken. Ook is het van belang om het schadeformulier zo volledig mogelijk in te vullen en om aan eventuele getuigen een verklaring en hun gegevens te vragen.
Houd daarnaast zorgvuldig uw gemaakte kosten bij. Hierbij kunt u denken aan kapotte kleding, een fietsreparatie, medische kosten, reiskosten en gederfde inkomsten.
Letselschadeadvocaat Utrecht
Het is verstandig om tijdig een letselschadeadvocaat in te schakelen als u bent aangereden door een fatbike. Deze kan u adviseren over verkeersaansprakelijkheid en u helpen met het in kaart brengen van uw schade. Vervolgens kan bepaald worden of de schade verhaald kan worden bij de tegenpartij en welke stappen daarvoor nodig zijn.
Heeft u letselschade opgelopen door een aanrijding toen u op een fatbike reed? Ferme Advocaten helpt u graag bij het verkrijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Neem contact op voor een kennismaking of om uw situatie te bespreken.
Femke van Loon is juridisch medewerker bij Ferme Letselschade Advocaten. Als juridisch medewerker schrijft zij juridisch-informatieve blogs over belangrijke vragen en onderwerpen binnen het letselschadeproces. Eind 2021 is zij gestart bij Ferme Letselschade Advocaten.
Bel ons:
Gerelateerde berichten: