Al jaren weten we dat boksers zware klappen tegen het hoofd te verduren krijgen. Dit is voor de hersenen vaak niet zonder gevolgen. Ook de sport American Football is al jaren berucht voor wat betreft hersenschade door de ruige tackles.

Inmiddels zou ook voetbal aan het rijtje toegevoegd kunnen worden. Er worden meerdere onderzoeken verricht naar toedracht en vormen van hersenschade door voetbal. Welke risico’s lopen voetballers ieder weekend? En hoe erg kunnen de gevolgen zijn voor het dagelijkse leven? Is er door een ander verwijtbaar gehandeld, waardoor de schade is ontstaan? En kan deze verhaald worden? In deze blog staan we er bij stil.

Soorten hersenletsel

Grofweg kunnen er twee vormen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ontstaan. Men zou kunnen spreken van acuut letsel, en chronisch letsel.

Acuut hersenletsel bij voetbal

Van acute hersenschade kan sprake zijn wanneer een voetballer een kopstoot krijgt van een andere speler, of door een tackle op zijn hoofd valt. Vaak komt het voor dat voetballers aan dergelijke spelsituaties een hersenschudding overhouden. Jaarlijks bezoeken zo’n 500 mensen de spoedeisende hulp vanwege een hersenschudding opgelopen tijdens het voetballen. Zo’n hersenschudding kan in sommige gevallen overgaan tot een Postcommotioneel Syndroom (PCS).

Chronisch hersenletsel bij voetballers

Bij chronisch letsel kan men denken aan klachten die zich pas na langere tijd openbaren door veelvuldig koppen of door botsingen met andere spelers. Zo bleek uit een medisch wetenschappelijk onderzoek uit 2019 dat neurologische aandoeningen als alzheimer en dementie beduidend vaker voorkomen bij professionele voetballers dan bij amateurvoetballers.

Soorten schadeposten

Naast dat een voetballer fysieke hersenbeschadiging kan oplopen, kan de schade ook ontstaan op financieel vlak. Hobbyvoetballers kunnen mogelijk een tijd niet werken, of raken zelfs duurzaam voor bepaalde beroepen arbeidsongeschikt. Ook kunnen medische kosten en verzorgingskosten optreden. Professionele voetballers kunnen in sommige gevallen voetbalberoep zelfs helemaal niet meer uitoefenen, waardoor ze inkomsten mislopen.

Een goed voorbeeld hiervan betreft voormalig profvoetbalster Rianne Schorel. De oud-voetbalster liep tijdens een wedstrijd een hersenschudding en een whiplash op doordat er een bal onverwacht tegen haar hoofd aan werd geschoten. Met het winnen van de wedstrijd als drijfveer en met goedkeuring van de fysiotherapeut ter plaatse speelde zij toch door. Met alle gevolgen van dien: de klachten hielden aan, ze kwam thuis te zitten en herstel bleef uit. Het uiteindelijke resultaat was dat zij haar carrière als profvoetballer vaarwel moest zeggen.

Een ander aansprakelijk?

De belangrijke vraag die speelt is; kun je de schade op iemand verhalen? Er bestaan verschillende mogelijkheden, in ieder geval voor acuut hersenletsel met grote schade tot gevolg.

In de situatie waarin men als professional onder een contract bij een voetbalclub speelt, heeft de werkgever een wettelijke zorgplicht voor de veiligheid van de ‘werknemers’ die op het veld staan. Is de veiligheid, ofwel de gezondheid van de spelers in gevaar, dan kan de werkgever daarvoor vaak verantwoordelijk worden gehouden.

Daarboven staat weer de KNVB, die landelijk de regels op en rondom het voetbalveld reguleert en verantwoordelijkheid heeft over de veiligheid van het spel.

Tot slot hebben de spelers in onderling verband jegens elkaar ook een zekere verantwoordelijkheid. Deze wordt weliswaar genuanceerd door het sport-en-spel kenmerk waar aansprakelijkheid nogal eens op vastloopt. In sommige situaties kan een medespeler of tegenstander echter wel aansprakelijk worden gehouden.

Lees meer over aansprakelijkheid van medesporters: Sportletsel: tegenstander aansprakelijk?

Ferme Letselschade Advocaten

Hoewel ook wij van sport houden, zijn we als geen ander bekend met de mogelijke consequenties van een ernstige overtreding of gebrekkige veiligheidsvoorschriften.

De ervaren letselschadespecialisten van Ferme Letselschade Advocaten hebben jarenlange ervaring met het bijstaan van zowel mensen die sportongevallen hebben meegemaakt, als mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bent u naar aanleiding van de bovenstaande informatie benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.