De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in 2023 in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. In de jaarlijkse monitor van de Arbeidsinspectie wordt elk jaar een doelgroep bepaald waarnaar meer onderzoek wordt gedaan. In 2023 waren dat arbeidsmigranten in de Registratie Niet Ingezetenen (RNI): niet-Nederlandse slachtoffers die stonden ingeschreven in de RNI zonder geregistreerd tijdelijk verblijfsadres.
Wat blijkt: er vinden relatief veel ongevallen plaats met deze groep. Het aantal ongevallen per 100.000 banen bedroeg namelijk 37, terwijl dat aantal bij de overige slachtoffers 26 was. Ook het overlijdenspercentage bij deze groep lag veel hoger.
Recht op een veilige werkplek
Een werkgever is verplicht om – ook voor arbeidsmigranten – te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Als een werknemer een ongeval krijgt of schade oploopt, kan dat onder de aansprakelijkheid van de werkgever vallen. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan een boete opleggen of zelfs een proces-verbaal opmaken als een bedrijf haar werknemers niet genoeg beschermt.
Aan de veilige werkomgeving worden hoge eisen gesteld. De werkgever moet rekening houden met alle risico’s die het werk met zich mee brengt. De werkgever moet na een ongeval kunnen aantonen dat hij alle mogelijke maatregelen heeft genomen om een ongeval te voorkomen.
Beroepssector
Een mogelijke oorzaak voor het verschil in aantal ongevallen is dat arbeidsmigranten vaak ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk verrichten. Ook werken zij vaak in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief groter is (bijvoorbeeld in de bouwnijverheid, landbouw, bosbouw en visserij). Arbeidsmigranten worden namelijk vaker ingezet voor gevaarlijk werk dan Nederlanders.
Afhankelijkheid
Daarnaast kan er sprake zijn van een afhankelijkheidssituatie. Arbeidsmigranten zijn vaak sterk afhankelijk van hun werkgever of van het uitzendbureau omdat zij naast het werk ook vaak de huisvesting en de zorgverzekering van de arbeidsmigrant regelen. Deze kwetsbare groep is dan vaak minder geneigd om te klagen over onveilige omstandigheden.
Taal- en cultuurverschillen
Wegens taal- en cultuurverschillen is de kans ook groter dat arbeidsmigranten instructies en waarschuwingen niet goed begrijpen. Wanneer de werkgever nalatig is geweest in de risico’s hiervan goed in te schatten en daar maatregelen voor te nemen, kan dit een oorzaak zijn van een arbeidsongeval.
Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB-verzekering)
De meeste werkgevers zijn verzekerd voor letselschade veroorzaakt door een arbeidsongeval. Zodra de aansprakelijkheid door de verzekeraar van de werkgever is erkend, dienen de kosten van de advocaat te worden vergoed door de verzekeraar. De advocaat kan zo een slachtoffer kosteloos bijstaan.
Ferme letselschadeadvocaten
Bent u betrokken bij een arbeidsongeval? Het is raadzaam om dan in een zo vroeg mogelijk stadium een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen. De ervaren advocaten en letselschadebehandelaars van Ferme Letselschade Advocaten in Utrecht helpen u graag met uw juridische proces. Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.
Femke van Loon is juridisch medewerker bij Ferme Letselschade Advocaten. Als juridisch medewerker schrijft zij juridisch-informatieve blogs over belangrijke vragen en onderwerpen binnen het letselschadeproces. Eind 2021 is zij gestart bij Ferme Letselschade Advocaten.
Bel ons:
Gerelateerde berichten: